BLOG Jolanda Rosloot: Wat wordt de volgende stap?

BLOG Jolanda Rosloot: Wat wordt de volgende stap?

Een weblog van Jolanda Rosloot. Zij is opleidingsmanager bij kasgroeit.nl. Jolanda schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Ik vraag mij regelmatig af welk onderwerp ik interessant vind en waar ik graag meer van wil weten. Zo vlak voor de zomervakantie is het altijd een mooi moment om te bekijken met welke cursus ik in het najaar zou willen starten. Wordt het een actueel thema als talentmanagement? Wil ik aan de slag met de vraag rondom het meekrijgen van mensen met een verandering? Of ga ik toch aan de slag met duurzame inzetbaarheid? Zo zijn er nog veel meer onderwerpen die interessant zijn om meer over te leren. Het levert mij altijd zo veel op om mijzelf weer eens uit te dagen. In gesprek gaan met andere deelnemers, ervaringen uitwisselen en opdrachten maken. Ja, het kost tijd en geld maar het rendement is tot nu toe altijd groter geweest.

Leren levert rendement op
Het zoeken van die uitdaging, zie ik ook terug bij de deelnemers van de Brancheopleiding Glastuinbouw. De eerste groep die in 2020 is gestart rondt nu de laatste module af. En wat hebben de deelnemers een groei doorgemaakt! Een mooie uitspraak zag ik terug in het interview met een deelnemer van de brancheopleiding: "Je ziet dat we dingen die we al jaren doen, nu op een nieuwe manier leren te bekijken. En dat veranderingen met elkaar worden geborgd. Uiteindelijk levert dit door het hele bedrijf heen tijdwinst op." En ja dat is het: leren levert altijd winst op in tijd, een beter rendement of bij het boeien en binden van mensen.

In beweging krijgen, hoe doe je dat?
Een opmerking die ik regelmatig hoor is "Ja, ik wil graag dat mensen een cursus gaan volgen, maar ze willen niet". Hoe krijg je iemand in beweging zodat ze ook aan de slag gaan? Een checklist die ik altijd hanteer zijn de vijf rrrrrén. Geef als werkgever richting, waar gaat het bedrijf naar toe, ruimte om nieuwe dingen op te pakken, ruggensteun als iemand een fout maakt, rust en reflecteer regelmatig wat gaat goed en wat kan beter. Voor de medewerker geldt als hij/zij de volgende vijf vragen met een ja kan beantwoorden dan is er ruimte om te leren. Wil ik aan de slag met mijn ontwikkeling, Kan ik het en is er voldoende vertrouwen om met het onderwerp aan de slag te gaan, Mag ik van mijn werkgever, Durf ik het en Weet ik wat ik wil.  Onderneemt iemand geen actie? Kijk dan op welke vraag er nog geen ja geantwoord wordt en ga daarover in gesprek.

Voor nu ga ik nog even verder kijken welke cursus bij mij past. Ik kwam al een leuke tegen over de trends bij leren en ontwikkelen. Waar ga jij mee aan de slag en blijf je bij op je vakgebied?

Bron: Jolanda Rosloot

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie