Hans Ligtenberg: It’s the economy, stupid!

Hans Ligtenberg: It’s the economy, stupid!

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de hogeschool Inholland in Delft en tegenwoordig actief als zelfstandig adviseur. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Begin jaren 90 won in de USA, Bill Clinton de verkiezingen van Bush jr onder andere met deze slogan.  We leven nu bijna 30 jaar verder en alweer is deze uitdrukking actueler dan ooit. Wij hebben in Nederland een zogenaamd immigranten probleem. Er komen heel veel mensen op onze economie af, maar gelukkig de meesten om hier te werken. Het is niet het luilekkerland dat aantrekkelijk is maar het is onze werkgelegenheid. En werkgevers vinden het fantastisch, kwetsbare medewerkers die heel hard willen werken voor het minimum loon (of soms zelfs minder dan dat). Geen lastig gedrag en geen gezeur met vakbonden. Nu las ik gisteren dat onze economie het best goed doet en dat we naar verwachting nog meer internationale medewerkers nodig te hebben. Tja, it’s the economy, stupid!

In Den Haag zijn ze met hele andere dingen bezig. Alle partijen die zich momenteel warm lopen om te gaan regeren zijn het alle vier over één ding eens. “Minder migranten, want… ze pikken onze banen  en huizen in” aldus Wilders, Omtzigt, van de Plas en Yegilgöz. Alhoewel de laatste, dit wel heel slecht aan haar ondernemers-achterban kan uitleggen.

In de gemeente Westland speelt zich hetzelfde drama af. Ruim 73% van de stemmers heeft bij de afgelopen verkiezingen voor de politiek van deze hoofdrolspelers en hun beleid gekozen. Dit terwijl er volgens de burgemeester van het Westland tussen de 12.000 en de 16.000 buitenlanders per jaar werken binnen de gemeentegrenzen. Volgens www.westlandincijfers.nl telt de gemeente een beroepsbevolking van ruim 65.000 banen. Stel je nu voor dat we ondernemers zo gek krijgen om het toekomstige beleid van Den Haag te volgen en de ca 15.000 buitenlandse collega’s naar huis sturen. Dan kunnen bijna een kwart (23%) van alle banen in het Westland niet meer ingevuld worden. Gevolg zal  een complete economische ineenstorting van de economie van het Westland zijn. Ja dus, het volk heeft gesproken!

En nu?

Om de boel te redden moet ieder westlander minimaal nog een extra parttime baantje erbij nemen. Vooral via een uitzendbureau, laag betaald, onregelmatige werktijden met name in de pakketbezorging, vuilnisophaaldienst, tuinbouw, logistiek en vele andere vormen van productiewerk. Het wordt er dan zeker niet gezelliger op in het Westland, maar wel goed voor de economie en dit is toch wat de westlander wil?

It’s the economy, stupid! Ook in 2024 en zeker in het Westland.

Bron: Hans Ligtenberg

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie