EPEX-prijzen omlaag door lage temperaturen

EPEX-prijzen omlaag door lage temperaturen

De weer- en klimaatpluim van het KNMI laat zien dat we vrijdag een periode in gaan waar de maximumtemperaturen ruim onder het langjarig gemiddelde liggen. Er is zelfs kans dat er zeer lokaal een sneeuwvlok naar beneden komt dwarrelen in de nacht van zondag op maandag. Deze frissere periode houdt vermoedelijk aan tot eind maart. De lage temperaturen gaan dit weekend gepaard met forse windsnelheden, waardoor de verwachte EPEX-prijzen toch omlaag worden geduwd naar ca. 50 €/MWh. Voor de werkdagen erna wordt ook een prijs rond dit niveau ingeschat.

Voor de gasmarkt kijken we zoals gezegd ook naar de Aziatische gasprijzen. Er lijkt voor Europa weinig neerwaarts potentieel te zijn zo lang de prijzen daar niet dalen. Het risico op kou ebt daar echter ook weg en het zal nog even duren voordat de stroomvraag voor airconditioning gaat toenemen, dus er is richting het tweede kwartaal wel ruimte omlaag op beide markten. De bodem voor de Europese gasprijzen ligt op het oog rond 22,5 €ct/m3 aangezien dat het niveau is waarop de prijzen weer opveerden eind februari.

In Groot-Brittannië werd deze week de laagste hoeveelheid hervergast LNG het pijpleidingennetwerk ingepompt sinds september. In Nederland gaat het echter crescendo met de LNG-import, want tot 5 april worden er nog zeker negen leveringen verwacht. Nederland blijft een belangrijk doorvoerland voor gas, bijvoorbeeld richting Duitsland (en daarna Oostenrijk/Hongarije) en België. In combinatie met ruime importcapaciteit en de zeer liquide TTF-markt zorgt dit ervoor dat Nederland een aantrekkelijke bestemming is.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie