EPEX-prijzen overdag omlaag door meer zon

EPEX-prijzen overdag omlaag door meer zon

Tot 20 maart worden er nog zeker zes gevulde LNG-tankers verwacht bij de Nederlandse terminals. Op basis van algoritmische data komen er mogelijk nog drie bij. Sinds medio januari is een deel van de LNG-terminal in Freeport (Texas, VS) niet beschikbaar vanwege een verstoring. Dit heeft erin geresulteerd dat Europa ca. 10 tot 20 minder LNG-schepen heeft mogen ontvangen. De verstoring is naar verwachting eind volgende week verholpen, waardoor het aanbod dus weer ruimer wordt, aldus AgroEnergy.

De beschikbaarheid van de Franse kerncentrales deze maand staat gepland op 44,5 GW. Dat is 2,8 GW meer dan het maart-gemiddelde in de laatste vijf jaar. Eigenaar EDF staat er echter om bekend dat de beschikbaarheid vrijwel altijd te rooskleurig wordt ingeschat. De uiteindelijke elektriciteitsproductie zal dus waarschijnlijk rond het langjarig gemiddelde uitkomen. De sombere en regenachtige februarimaand heeft ervoor gezorgd dat de waterkrachtcentrales in Frankrijk meer elektriciteit hebben geproduceerd dan gebruikelijk. Ook voor de maand maart staat weer veel neerslag op de planning, maar liefst 40% meer dan normaal. Dit kan neerwaartse prijsdruk uitoefenen op de elektriciteitsprijzen.

In Nederland staat er voorlopig vrijwel geen regen op de planning. De temperaturen bewegen rond het gemiddelde van de afgelopen dertig jaar. De windverwachting is wel zo’n 10 tot 20% lager dan gebruikelijk, zowel in Nederland als Duitsland. Nu de dagen langer en zonniger worden, is de verwachting dat de EPEX-prijzen overdag omlaag gedrukt worden. De typisch zomerse M-curve komt daarmee weer langzaam terug, waarbij op zonnige dagen het ochtendblok tussen 07.00 en 10.00 uur en het avondblok tussen 17.00 en 20.00 uur veel hoger geprijsd zijn dan de overige uren. Op dit moment wordt voor dit weekend een gemiddelde EPEX-prijs van 47 €/MWh ingeschat en voor de werkweek daarna 75 €/MWh. Voor daggas is dit respectievelijk ca. 25,2 en 25,5 €ct/m3.

Bron: AgroEnergy

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie