Orchidee NL blij met Energie Monitoring Tool

Orchidee NL blij met Energie Monitoring Tool

Eind 2022 was de Energie Monitoring Tool, ontwikkeld in opdracht van de Frontgroep Energie van Orchidee NL en Kas als Energiebron, klaar voor gebruik. Hiermee wordt het energieverbruik op bedrijven en teeltlocaties gemonitord en geanalyseerd, zodat er op basis van harde data en onderlinge vergelijking meer kan worden bespaard. Teler Gerben van Giessen vindt het een zeer nuttig instrument. “We kunnen nu veel zinvoller discussiëren, vergelijken en passende maatregelen doorvoeren. Daar is veel mee gewonnen.” De tool wordt komend jaar de tool uitgerold in gebieden en gewassen.

Tuinen, teeltlocaties en teeltstrategieën verschillen sterk van elkaar. Dat geldt evenzeer voor de energiehuishouding als voor de beschikbare stuurinstrumenten en het gebruik daarvan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het energieverbruik per m2 behoorlijk verschilt.

“We zijn ons de afgelopen jaren allemaal bewust geworden dat er qua energiebesparing veel valt te winnen”, zegt phalaenopsisteler en frontgroeplid Gerben van Giessen. “We weten ook dat we op dit vlak veel van elkaar kunnen leren. De onderlinge verschillen tussen bedrijven en tussen teeltlocaties binnen bedrijven maken het lastig om daar zinvol over te discussiëren. Je bent constant appels met peren aan het vergelijken.”

Monitoren en analyseren
In de loop van 2022 is een stappenplan doorlopen om de gegevens en datastromen van de acht bedrijven in de Frontgroep inzichtelijk en onderling vergelijkbaar te maken. Agro Energy, AAB en LetsGrow.com brachten hiervoor hun kennis en expertise in. Tegen het einde van dat jaar was er een allesomvattend, universeel analyse-instrument ontwikkeld voor de orchideeënteelt.

Lees hier meer

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie