Verdere druk op gasvraag

Verdere druk op gasvraag

Voor de aankomende week worden er bij de Nederlandse LNG-terminals vijf scheepsladingen met vloeibaar gas verwacht. De Gate terminal berichtte dat het onderzoekt of er in de nabije toekomst ook een aparte aanlegsteiger voor wat kleinere schepen interessant genoeg is om te realiseren, aldus AgroEnergy in haar wekelijkse vooruitzicht.

Dat het Amerikaanse LNG van groot belang blijft voor het Europese continent, blijkt wel uit berekeningen uitgevoerd door ICIS. Daarin worden de Europese en Aziatische volumes uit 2023 vergeleken met 6 jaar daarvoor. In 2017 importeerde Europa in totaal nog geen 3 miljard m3 aan LNG uit de VS, terwijl dit voor Azië ruim 7 miljard m3 betrof. Vorig jaar was het geïmporteerde volume vanuit de VS naar Europa met ruim 75 miljard m3 een factor 25 keer hoger. In Azië is ook een toename geregistreerd, maar daar bleef het totale volume steken op circa 25 miljard m3.

Het huidige weerbeeld met zacht weer blijft volgens de weersverwachting nog de hele maand maart aanhouden. In grote delen van Europa betekent dat 1 tot 3 graden boven het seizoen gemiddelde. Dat betekent verdere druk op de gasvraag en mogelijk dat er al vóór 1 april (normaliter het richtpunt voor de start van het vulseizoen) begonnen wordt met het aanvullen van de gasvoorraden. De markt verwacht ook voor de spotprijs van elektriciteit weinig verbetering. Voor volgende week wordt uitgegaan van nog geen 60 €/MWh gemiddeld. De komende twee tot drie maanden kan dat nog verder wegzakken. De zon komt er dan namelijk steeds meer aan te pas, terwijl de elektriciteitsvraag voor koeling nog beperkt is.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie