Hoeveel invloed heeft verrood licht op de teelt?

Hoeveel invloed heeft verrood licht op de teelt?

Onderzoek toont aan hoeveel invloed verrood (far-red) licht heeft op belangrijke teeltaspecten van de plant. Controle over verrood licht in je kas heeft een aantal voordelen, zo laat 30MHz weten.

  • Beheersing van vegetatieve groei, zorg met verrood licht voor een schaduweffect waardoor grotere bladeren ontstaan. Interessant voor o.a. sla, spinazie, basilicum.
  • Beïnvloed dag-nacht ritme van de plant, dit kan bijvoorbeeld de tijd tot oogst voor korte dag planten verkorten (zoals Chrystanten)
  • Stimuleer bloei, door het verhogen van de ratio verrood licht kan bloei gestimuleerd worden, of andersom kun je bloei uitstellen

"Met een ‘standaard’ PAR sensor meten we zichtbaar licht (400 en 700 nm). Dit is het deel van het lichtspectrum dat zorgt voor fotosynthese. Verrood licht is straling met een golflengte van 700-750 nm. De wetenschap toont de laatste jaren aan dat dit deel van het lichtspectrum ook van invloed is op de effectiviteit van fotosynthese. Er ligt zelfs een verzoek aan de ANSI/ASABE  standaard om het actieve fotosynthese gebied uit te breiden naar 400 – 750 nm."

De nieuwe PAR-FAR sensor meet naast PAR licht ook het verrood (far-red) licht. Deze waardes bij elkaar opgeteld geeft de ePAR (extended PAR) waarde, een meeteenheid om een vollediger beeld te krijgen van de fotosynthese. "Daarnaast berekenen we de ratio PAR tot far-red voor je, welke met name interessant is voor hoe de plant zich ontwikkelt", aldus 30MHz. "In de kas zijn veel verschillende factoren die beïnvloeden hoeveel verrood licht de plant ontvangt, hierdoor kan het meten van verrood licht inzicht geven. Zo kun jij als teler nog meer sturen op een kwalitatief product met een verbeterde opbrengst."

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie