Importverbod voor Xylella vatbaar plantmateriaal

Importverbod voor Xylella vatbaar plantmateriaal

De import van plantmateriaal vatbaar voor Xylella fastidiosa is niet langer toegestaan met ingang van donderdag 2 maart 2023 voor dertien derde landen: Argentinië, Chili, China, Colombia, Ecuador, Filipijnen, India, Indonesië, Jordanië, Oezbekistan, Peru, Sri Lanka en Vietnam.

Op basis van EU-wetgeving (verordening (EU) 2020/1201) is import van plantmateriaal vatbaar voor Xylella fastidiosa (planten voor opplant, met uitzondering van zaden) uit deze derde landen niet langer toegestaan, zo geeft Royal FloraHolland aan.

Met ingang van 1 maart 2023 moeten deze dertien landen een verklaring opgesteld hebben dat het land of gebieden vrij zijn van Xylella fastidiosa, een belangrijk EU-quarantaineorganisme. Deze verklaring moet gebaseerd zijn op voldoende surveygegevens op basis van een specifieke statistische aanpak, inclusief toetsing volgens specifieke protocollen. Deze derde landen zijn hier gedurende 2022 en begin 2023 meermaals op aangesproken door de Europese Commissie. De geleverde informatie van al deze derde landen is echter onvoldoende. Als deze derde landen later alsnog een goede survey uitvoeren of garanties kunnen afgeven dat productie locaties vrij zijn van Xylella fastidiosa, kan import weer plaatsvinden. De lijsten met toegelaten derde landen, gebieden en productielocaties publiceert en houdt de Europese Commissie bij.

De NVWA weigert met ingang van 2 maart 2023 de import van dergelijk plantmateriaal van zendingen met afgiftedatum fytosanitaire certificaat van 1 maart 2023 of later.

 

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie