Eerste bodembedekkende pluimhortensia ter wereld

Eerste bodembedekkende pluimhortensia ter wereld

Hydrangea paniculata Groundbreaker Blush, zo heet de eerste bodembedekkende pluimhortensia ter wereld, die vanaf 2025 verkrijgbaar zal zijn. Deze nieuwigheid is gekweekt in Nederland door hortensiaspecialist Alex Schoemaker uit Boskoop, die al bekend is om zijn Living Creations-hortensia's.

De pluimhortensia Groundbreaker Blush kenmerkt zich vooral door zijn compacte en lage groei tot een maximale hoogte van 30 cm. De eerste variëteit Blush toont in juli haar bloemen, die in de zomer van kleur veranderen van wit via lichtroze naar felroze. De bloemen blijven aanwezig tot in september, waardoor Groundbreaker overtuigt met een lange bloeiperiode van wel 100 dagen. Bovendien is de hortensia zeer onderhoudsarm en winterhard en kan strenge winters tot -30° C doorstaan. Vanwege haar bijzondere eigenschappen is de bodembedekkende pluimhortensia geschikt voor bodembedekking en als borderplant, maar ook als kuipplant. In de komende vijf jaar zullen verdere kleuren het concept uitbreiden.

Groundbreaker Blush wordt voor het eerst gepresenteerd op de Plantarium/Groen-Direkt van dit jaar in augustus. Deze Hydrangea paniculata wordt geproduceerd door kwekerijen Alex Schoemaker en Hoogenraad (Nederland), Heinje en Hinrichs (Duitsland) en Globe Planter (Frankrijk). Vanaf 2025 zal ze verkrijgbaar zijn in tuincentra en bij gespecialiseerde handelaren, het hele jaar door in potmaat P14 en als bloeiende plant in de zomer in de maten P17, P19 en P23. Hydrangea paniculata Groundbreaker Blush wordt op de markt gebracht in een roze bedrukte pot. De potmaten P17, P19 en P23 zijn bovendien voorzien van een geïllustreerd etiket met uitgebreide informatie voor de eindconsument. Daarnaast is er modern ontworpen promotiemateriaal in een aantrekkelijk corporate design beschikbaar.

Kweker Alex Schoemaker is al vele jaren een echte hortensiaspecialist. In zijn bedrijf in Boskoop worden voortdurend nieuwe proefreeksen gekweekt om aan de klimatologische en marktgerelateerde veranderingen te voldoen. Na talloze testcycli worden alleen de sterkste hortensia’s geproduceerd, met als veredelingsdoelen vitaliteit, kleurschakering en diversiteit.

Bron:

Deel artikel