Snijchrysanten telen met alleen rood licht?

Snijchrysanten telen met alleen rood licht?

Signify is in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) gestart met een proef om te onderzoeken hoe dynamische lichtrecepten ingezet kunnen worden bij de teelt van snijchrysanten, om met een zo energie-efficiënt mogelijk gebruik van belichting tot een goede kwaliteit te komen. Op twee rassen worden zeven verschillende lichtbehandelingen getest.

De komst van nieuwe geavanceerde Philips LED lampen maakt steeds meer flexibiliteit op het gebied van belichting mogelijk. Door LED-kleuren individueel te sturen, kan op elk moment van de dag het optimale en meest energiezuinige spectrum voor de betreffende teelt worden gekozen. Leontiene van Genuchten, Plant Specialist sierteelt bij Signify, legt uit: “In natuurlijk daglicht zit voldoende blauw en verrood om een chrysant goed te laten groeien, terwijl dit bij kunstmatige belichting de minst energie-efficiënte kleuren zijn. Als je die dus kunt uitzetten of dimmen op het moment dat het gewas ze niet nodig heeft, kan dit voor de teler heel interessant zijn.” Daarom wil Signify in kaart brengen of het mogelijk is snijchrysanten te produceren met vooral of zelfs alleen rood licht.

In de proef worden de populaire troschrysanten Chic (Royal van Zanten) en Baltica (Deliflor) getest onder invloed van verschillende lichtrecepten in combinatie met natuurlijk daglicht. Over het gebruik van verrood licht aan het einde van de dag, om meer strekking te krijgen bij chrysant, is al veel geschreven. Deze toepassing van dynamisch licht is in korte tijd ingeburgerd. In het begin van de teelt is strekking wenselijk, maar tegen het teelteinde is juist een compact bloemscherm gewenst. In dit onderzoek wordt gekeken naar de mogelijkheden om met extra blauw licht de inzet van groeiregulatoren geheel of gedeeltelijk te vervangen. Na de oogst worden factoren als taklengte, takgewicht en aantal open bloemen per steel gemeten, geteld en geëvalueerd om tot een conclusie te komen.

Udo van Slooten, Business Leader Horticulture LED Solutions bij Signify: “Dynamisch belichten heeft wat ons betreft de toekomst. We kijken dan ook uit naar de resultaten van dit onderzoek, om meer informatie te vergaren over het optimaal combineren van natuurlijk daglicht en LED-licht. Deze kennis zal niet enkel nuttig zijn voor de chrysantenteelt, maar zal ook op andere gewassen kunnen worden toegepast.”

De cultivars voor deze proef zijn op 12 februari jl. opgeplant bij het Innovatie & Demonstratiecentrum (IDC-LED) in Bleiswijk, een samenwerkingsverband tussen Signify en WUR. De proef zal op verschillende momenten te bezoeken zijn voor genodigden.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie