Biobest rondt overname Biotrop in Brazilië af

Biobest rondt overname Biotrop in Brazilië af

Biobest Group N.V., Aqua Capital, GIC en het management van Biotrop laten weten dat de overname van Biotrop Participações S.A. (“Biotrop”) door Biobest is afgerond. Biotrop, een toonaangevende en snelgroeiende speler op de bloeiende Braziliaanse markt voor biologicals, wordt daarmee onderdeel van de Biobest Group. De overname maakt deel uit van de ambitie van de Biobest Group om tegen 2034 tot de top 10 van wereldwijde AgTech-bedrijven te behoren.

Zoals overeengekomen in het contract dat begin september werd ondertekend en volledig conform de beoogde tijdlijn voor de afronding van de overname, heeft Biobest ongeveer 85% van de aandelen verworven uitgaande van een ondernemingswaarde van 2,8 miljard BRL (532 miljoen EUR) op volledig verwaterde basis. De resterende 15% wordt na een transitieperiode van drie jaar door Biobest overgenomen.  

Tussen de ondertekening en de afronding van de overname voerde Biobest met succes een kapitaalverhoging van 365 miljoen EUR door om de transactie te financieren, daarbij ondersteund door haar bestaande aandeelhouders (Sofina, een aantal Belgische families en het management) en nieuwe aandeelhouders (Tikehau Capital, M&G Investments, Unigrains, Sofiprotéol en verschillende families die banden hebben met de meerderheidsaandeelhouder Floridienne).  

Deze overname demonstreert eens te meer de succesvolle en ambitieuze uitvoering van de M&A-strategie van Biobest, die is gericht op de bevordering van biologische bestrijdingsmiddelen in de agrarische sector. Dankzij deze transactie verwerft Biobest een belangrijke positie in Zuid-Amerika en is het volledig uitgerust om van start te gaan met de transformatie van specialist op het gebied van biologische bestrijding en bestuiving in de tuinbouwsector naar een grote speler op het gebied van biologicals in de gehele agrarische sector, die gespecialiseerd is in natuurlijke vijanden, biopesticiden, -stimulanten en -inoculanten, en bestuivingsmiddelen in zowel bedekte als vollegrondsteelten.  

De Braziliaanse markt voor biologische bestrijdingsmiddelen en andere biologicals vertegenwoordigt momenteel naar schatting ruim 1 miljard USD. Met een jaarlijkse groei van 43% door een ondersteunend regelgevend klimaat dat is afgestemd op de vraag naar biologicals, groeit geen enkele andere markt zo hard als die in Brazilië. Biotrop slaagde erin een winnende strategie uit te rollen en werd al snel een toonaangevende speler op deze dynamische markt dankzij haar uitstekende managementteam, dat de groei van het bedrijf zal blijven stimuleren en onderdeel wordt van het wereldwijde bestuur van de Biobest Group.

“Ik ben blij dat Antonio Zem als CEO aan het hoofd zal blijven staan van de Biotrop-organisatie, ondersteund door hetzelfde toegewijde senior managementteam. Zoals onze staat van dienst aantoont, hechten we veel waarde aan continuïteit in onze M&A-strategie”, zegt Jean-Marc Vandoorne, CEO van Biobest.

“Met deze baanbrekende transactie, die volgt op verschillende andere belangrijke overnames, heeft Biobest nu een overvloed aan mogelijkheden om synergieën tussen haar activiteiten te creëren en tegelijkertijd haar klanten op de eerste plaats te zetten. We zijn vastbesloten om onze groei voort te zetten en een toonaangevende mondiale speler te worden op het gebied van gewasbescherming en gewasvoeding met een nadruk op biologicals. In een wereld die dringend een omschakeling moet maken naar een duurzamere manier van telen met minder chemische bestrijdingsmiddelen, hebben we er alle vertrouwen in dat we ons tegen 2034 in de wereldwijde top 10 kunnen nestelen.” Een benijdenswaardige positie, waarin bestaande en nieuwe aandeelhouders van Biobest maar wat graag zullen willen investeren.”

“Als onderdeel van Biobest kunnen we onze ambitieuze groeiagenda wereldwijd stimuleren door gezonde alternatieven op het gebied van biologische gewasbescherming te bieden in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen. Hiermee dragen we rechtstreeks bij aan het beperken van de klimaatverandering door de CO2-uitstoot te verminderen en gezonde bodems te herstellen”, aldus Antonio Zem, CEO van Biotrop. “Door boeren te voorzien van effectieve biologische producten en deskundig advies, creëren we een vertrouwenscyclus waarvan onze gezamenlijke activiteiten profiteren. Dit maakt tevens een verbeterde voedselzekerheid en een veerkrachtigere en duurzamere landbouw mogelijk.”

Sebastian Popik, managing partner van Aqua Capital, merkt op: “Biotrop onderscheidt zich als marktleider op het gebied van biologische landbouw door hoge marges te behalen. Tijdens onze zes jaar durende reis heeft Biotrop zich in deze snel veranderende sector gemanifesteerd als een topspeler die een balans weet te vinden tussen duurzaamheid en winstgevendheid. Onder leiding van CEO Antonio Zem hebben we samengewerkt met uitzonderlijke mensen en organisaties zoals GIC. Ik ben ervan overtuigd dat de aansluiting bij Biobest, dat bekend staat om zijn inzet voor biologicals en zijn aanwezigheid op de wereldmarkt, de ideale stap is voor Biotrop om verder te groeien.”

Jean-Marc Vandoorne besluit: “Door voort te bouwen op het fundament en de wereldwijde erkenning van het merk Biobest als marktleider in biocontrole-oplossingen in de tuinbouw, wordt het portfolio van ons bedrijf aanzienlijk uitgebreid met de sterke punten en merken van Biotrop, Bioworks en Plant Products. Deze toevoegingen, gerealiseerd door strategische overnames in 2023 en 2022, zijn van cruciaal belang voor onze groeistrategie. Daarom werken we aan een nieuwe, efficiëntere en effectievere divisiestructuur die is opgebouwd rond deze vier krachtige merken.  Deze ontwikkeling betekent ook dat de groep in de toekomst een nieuwe naam krijgt, namelijk BioFirst Group. Ons doel is om de unieke capaciteiten van elk merk te benutten, zodat we strategieën op maat voor verschillende markten kunnen ontwikkelen. Deze synergetische aanpak ondersteunt onze ambitie om tot de top 10 spelers in de wereldwijde landbouwsector te behoren.”

 

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie