Nieuwe schema's GLOBALG.A.P

Nieuwe schema's GLOBALG.A.P

Per 1 januari 2024 zijn er nieuwe certificatieschema’s van GlobalG.A.P. van kracht. Certificering aanvragen kan dan alleen nog volgens het nieuwe schema. LTO adviseert ondernemers om zich tijdig te verdiepen in de gewijzigde indeling en de aangepaste eisen. De tip is ook om deze nu al te verwerken in het bedrijfskwaliteitssysteem. Vanaf 1 januari kunnen er onaangekondigde controles plaatsvinden om te kijken of je aan het nieuwe schema voldoet.

In de schema’s voor Siergewassen en Groenten en Fruit is meer aandacht voor milieu en duurzaamheid. Dit zie je terug in de eisen rondom biodiversiteit en watergebruik. Ook is er meer aandacht voor voortdurende verbetering. Met jouw plannen toon je aan welke verbeterdoelstellingen je hebt met jouw bedrijf en hoe je de voortgang daarop bewaakt. Denk daarbij aan plannen voor minder gebruik van water, energie, meststoffen en gewasbescherming.

In de schema’s blijft veel aandacht voor Integrated Pest Management (IPM), de geïntegreerde bestrijding van ziekten en plagen. Het is belangrijk dat je zorgt voor goede documentatie. Denk daarbij aan een plan voor geïntegreerde bestrijding. Ook is het belangrijk dat je kunt aantonen dat je jouw IPM-plan jaarlijks beoordeelt.

Nieuw zijn de onaangekondigde controles op het schema. Vanaf 1 januari 2024 kunnen er al audits plaatsvinden. Het is noodzakelijk dat je dan kunt laten zien dat je aan het nieuwe schema voldoet. Voor alle plantaardige schema’s is voldoen aan het nieuwe schema verplicht.

Bekijk alle veranderingen op de website van Royal FloraHolland

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie