Montera Techniek behaalt HortiQ-certificering

Montera Techniek behaalt HortiQ-certificering

Op dinsdsag 10 juli hebben Laurens van Es (Projectmanager) en Rob Vis (Projectcoördinator) van Montera Techniek in Pijnacker het HortiQ-certificaat ontvangen uit handen van Hans van der Salm (Voorzitter van HortiQ). Het installatiebedrijf vindt de stap naar certificering een logische, zegt projectmanager Laurens van Es. "Certificering volgens HortiQ zie je steeds meer als vereiste staan in bestekken, met name in de bestekken van adviesbureaus." Het 51 jaar oude bedrijf is vooral bekend als installateur van water- en elektrotechnische systemen.

Die bekendheid beperkt zich vooral tot de directe omgeving van Pijnacker, de thuisbasis van Montera Techniek. Met opzet, zegt Laurens van Es. "We hebben er bewust voor gekozen om ons te concentreren op de regio Lansingerland, Nootdorp en Pijnacker. In het Westland heb je al installateurs genoeg." Het is echter uitgerekend het Westland waar het bedrijf actief is voor zijn grootste opdrachtgever, zaadveredelingsbedrijf Rijk Zwaan in De Lier. "We hebben half vorig jaar de watertechniek geïnstalleerd in de nieuwe demokas. Dit jaar zijn we voor Rijk Zwaan bezig met een installatie in Dinteloord, en er komt ook weer een andere uitbreiding in De Lier aan. Het is een opdrachtgever voor wie we eigenlijk wel constant werk hebben."

‘Een klant die het min of meer eist’
En ook een opdrachtgever die indirect aanleiding was om certificering aan te vragen. Laurens van Es: "Rijk Zwaan is een klant die het min of meer eist. Dat heeft ook alles te maken met de adviesbureaus die zij inschakelen, die zijn druk bezig met certificering en regelgeving. Je ziet ISSO 87 daardoor steeds meer terug in de bestekken." Een grote omslag betekende het werken conform HortiQ-certificering overigens niet, zegt hij. Ook omdat Laurens zelf deel uitmaakt van een werkgroep die de normering volgens ISSO 87 gaat herzien. "Je hebt twee kanten aan de certificering: je hebt het administratieve verhaal - wat vermeld je in offertes, hoe sla je dingen op - en je hebt het technische verhaal. Zeker door een klant als Rijk Zwaan waren we technisch eigenlijk al heel ver gevorderd."

Naam als watertechnisch installateur
Montera Techniek heeft bij opdrachtgevers vooral een grote naam opgebouwd als watertechnisch installateur. "Waterontsmetters zijn momenteel heel actueel. Er komen steeds meer ziekten die moeilijk te bestrijden zijn. En de Europese Unie wil watervervuiling serieus gaan aanpakken met de Europese Kaderrichtlijn Water die in 2027 van kracht moet zijn. Als we elektrotechniek doen is het vaak de energetische aanpassingen voor dubbele schermen en softwareaanpassingen."

Turnkey-projecten in het buitenland
Met 20 medewerkers blijven alle belangrijk kerndisciplines in eigen hand. "We hebben zelf alles in huis: engineering, werkvoorbereiding, inbedrijfstelling en een grote serviceafdeling, Voor de uitvoering van grotere projecten kunnen we terugvallen op een flexibele schil van vaste onderaannemers." Als onderdeel van Bosman Van Zaal blijft het werkterrein niet altijd toch het eigen achterland beperkt. ‘We doen weleens mee met turnkeyprojecten in het buitenland, maar dan onder de vlag van Bosman Van Zaal.

Bron:

Deel artikel