AC-folie recyclebaar door bevestiging met lintjes

AC-folie recyclebaar door bevestiging met lintjes

Royal Brinkman heeft samen met Seasun in Kapelle en Oerlemans Plastics het initiatief genomen om het gebruik van anticondensfolie te verduurzamen. Door de bevestiging van de banen AC-folie in kassen met nietjes kon de folie tot op heden niet gerecycled worden. De AC-folie wordt nu met lintjes aan elkaar geregen in plaats van geniet, waardoor de folie volledig recyclebaar is.

Anticondensfolie wordt in de sierteelt en groenteteelt gebruikt gedurende de wintermaanden voor energiebesparing. AC-folie is behandeld folie waardoor de ontstane condens uitvloeit over het oppervlak. Na een aantal weken werkt de anticondenslaag op de folie niet meer optimaal en wordt de folie verwijderd. Martin Meuldijk, teeltwisselspecialist Royal Brinkman, legt uit: "Het voordeel van anticondensfolie is dat het schone folie is, waardoor het recyclebaar materiaal is. Echter, bij het vastzetten van de banen worden nietjes gebruikt. Deze nietjes zijn moeilijk te scheiden van de folie, waardoor de AC-folie niet gerecycled kan worden. Het gevolg is, dat de folie in de verbrandingsoven belandt. Samen met paprika- en tomatenteler Seasun en Oerlemans Plastics heeft Royal Brinkman een nieuwe bevestigingsmethode met lintjes bedacht. Het product bestaat nu geheel uit plastic, waardoor de AC-folie wel gemakkelijk te recyclen is."

Duurzame bevestigingsmethode
Jozua Lagendijk van Seasun in Kapelle geeft aan dat er diverse ideeën bekeken zijn om de AC-folie te verduurzamen. "Uiteindelijk bleek het beste voorstel om de banen AC-folie aan elkaar te rijgen met plastic lintjes in plaats van nieten. Daarmee hebben we in 2020/2021 de eerste proeven gedaan. Met succes: in november 2021 zijn alle kassen, met uitzondering van 13 hectare belichte teelt, voorzien van deze geregen AC-folie."

Henri van Hemert van Oerlemans Plastics legt uit dat er zich ponsgaten bevinden aan beide kanten van de banen AC-folie. Via deze ponsgaten worden de banen folie met smalle lintjes folie aan elkaar geregen. "Deze lintjes zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als de AC-folie. Hierdoor is de folie na gebruik volledig te recyclen. Aan het einde van de teelt wordt de anticondensfolie kosteloos opgehaald en dit kunnen wij verwerken tot een grondstof om weer nieuwe AC-folie van te maken. De innovatieve bevestigingsmethode draagt hierdoor bij aan een circulaire economie."

Dubbele winst
Jozua Lagendijk geeft aan dat het eenvoudig werken is met de lintjes. "Deze manier van bevestigen van AC-folie is veel makkelijker, medewerkers hebben dit sneller onder de knie dan het nieten. We zien ook duidelijk dat er minder uren worden besteed aan het intrekken en bevestigen van de plastic folie. Hierdoor, en doordat we niet meer hoeven te betalen voor afvoer van de gebruikte folie, is deze nieuwe strategie ook een stuk goedkoper. Dat was niet onze primaire doelstelling, maar is wel een mooie bijkomstigheid. In feite levert de innovatieve bevestigingstechniek dus dubbele winst op. Nadelen kan ik op dit moment eigenlijk nog niet benoemen. Ook het verwijderen van de folie gaat soepel."

Bekijk hier een online video van de ervaringen met de AC-folie van Jozua Lagendijk van Seasun in Kapelle

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie