'Aftrap voor een duurzaam Westland"

11-10-2018    08:41   |    Goedemorgen

"Laat dit event de aftrap zijn om een duurzame wereld en een duurzaam Westland te krijgen", zei Aad Kester, voorzitter van de werkgroep bedrijventerreinen VNO-NCW gisteravond tijdens het event met het thema duurzame energie op bedrijventerreinen in het World Horti Center.

Dat samenwerken hierbij noodzakelijk is, waren alle sprekers het eens. Klimatoloog Reinier van den Berg (beter bekend als voormalig tv-weerman), filosoof Ruud Veltenaar en wethouder Karin Zwinkels van de gemeente Westland hamerden op een snelle actie en gezamenlijke inspanning. Zo ook de ondernemers in het Westland die al duurzame stappen nemen. 

Jan Vrij van AH Vrij bedacht dat de bomen waarmee ze werken, in versnipperde vorm ook kunnen dienen als brandstof voor de houtkachel in het bedrijfspand. "Het is leuk en het scheelt enorm op de gasrekening. Het geld dat we zo minder uitgeven sparen we voor zonnepanelen. Hiervoor kun je weer subsidie aanvragen en dus hebben we inmiddels 600 panelen op het dak. Uiteindelijk willen we helemaal van het gas af. Verder moet er iets gebeuren met het wagenpark dat nu nog op diesel rijdt." Vrij deed meteen een oproep aan de gemeente, waarvan er vele in de zaal aanwezig, om de aanbestedingen dichtbij huis te houden. In 2025 willen we energieneutraal werken."

Herwi Rijsdijk, directeur van bedrijventerrein ABC Westland: "De warmte afkomstig van de vele koelcellen op het terrein vangen we af en hiermee verwarmen we de kantoren. We gaan over op ledverlichting en we hebben natuurlijk de zonnepanelen. De energie die we over hebben, leveren we aan anderen op het terrein. Dat laatste is heel simpel, je krijgt er subsidie voor, het is rendabel, ze zijn nog nooit stuk; het geeft nul zorg", aldus de directeur van het tot meest duurzaam gekroonde bedrijventerrein. Rijsdijk wil nog verder verduurzamen, zoals middels het aantakken aan de aardwarmteleiding die langs het bedrijventerrein loopt, en het plaatsen van windmolens."

Beide ondernemers hamerden er bij hun collega-ondernemers op om aan de slag te gaan. "De stap is eenvoudig, subsidie aanvragen is simpel', verzekerde Herwi Rijsdijk. "Gewoon doen." 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Lokale inzet energietransitie

'De innovatieve glastuinbouwsector loopt voor, met name op het gebied van de verduurzaming van warmte', opende wethouder Frank van Kuppeveld...