Alert op trips in teelt komkommer hogedraad

Alert op trips in teelt komkommer hogedraad

Komkommertelers die binnenkort een tweede teelt starten, moeten alert zijn op trips. Door de hoge temperaturen en lage luchtvochtigheid wint deze plaag makkelijk terrein. Marcel Verbeek, adviseur bij Biobest raadt telers aan voldoende roofmijten uit te zetten.

De meeste hogedraadtelers starten begin juni met hun tweede teelt. Telers die drie komkommergewassen per jaar hebben, zijn pas met hun tweede teelt gestart. In beide gevallen geldt dat waakzaamheid is geboden. Marcel: "Het is al weken zomers weer, maar wel met een schrale wind uit het noorden of oosten. Daardoor is de lucht in de kas droog. Trips kan daar goed tegen. De biologie in de kas heeft er meer moeite mee. Die gaat pas echt goed lopen bij een hogere luchtvochtigheid."

Genoeg roofmijten uitzetten
Het advies van Marcel is daarom bij de start van de teelt voldoende roofmijten uit te zetten. Dat kan Montdorensis-System of Swirskii-System zijn. Beide zijn effectief, vertelt de adviseur. "Telers hebben vaak een voorkeur voor de ene of juist de andere roofmijt, afhankelijk van eerdere ervaringen."
De roofmijten kunnen het beste eerst in het jonge gewas worden gestrooid. Die kunnen dan direct aan het werk. Marcel: "De dosering varieert tussen 50 en 150 per m2. Deze hangt af van hoe vaak de teler het strooien wil herhalen. Na een week kan hij zakjes Swirskii-Breeding-System of Montdorensis-Breeding-System bijhangen. Dat zorgt voor continue aanvoer van nieuwe roofmijten. Normaal gesproken is 1 zakje op 5 planten genoeg, nu raad ik 1 zakje op 3 planten aan. En dat na 6 weken te herhalen. Andere varianten zijn ook mogelijk. Dat is maatwerk."

Voeding verspreiden in het gewas
Omdat roofmijten in een komkommergewas weinig te eten hebben, is het verstandig om voedingssupplement Nutrimite toe te passen. Het advies is om één of twee weken na het uitzetten van de roofmijten Nutrimite te verblazen en dat regelmatig te herhalen. "Verspreiden gaat makkelijk met de elektrische Makita handverblazer of gewoon door te strooien. Bijvoeren zorgt voor een sterker en vitaler leger roofmijten. Dat houdt trips onder controle."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie