Kas geen heilig huisje meer in Westland

13-01-2020    08:20   |    AD

Westland moet niet langer krampachtig vasthouden aan het areaal kassen. Dat vinden veel ondernemers in de glastuinbouw en ook lokale politieke partijen. Binnenkort barst hier een discussie over los, zo schrijft het AD.

Burgemeester Bouke Arends komt binnenkort met een brief aan de gemeenteraad over hoe het gemeentebestuur de toekomst van de glastuinbouw in Westland handen en voeten wil gaan geven. Eerder riep Arends in deze krant al op tot discussie. Westland heeft over twintig jaar misschien wel 140.000 inwoners en de ruimte is nu al schaars. Daarom kunnen er volgens ondernemers en lokale politici, best wat kassen wijken.

"We moeten niet praten over hectares, maar over het hele glastuinbouwcluster”, zegt Remmert Keizer, fractievoorzitter van GemeenteBelang Westland, die de discussie over de toekomst van Westland al bij de begrotingsbehandeling wilde aanzwengelen. "Er zijn coalitiepartijen die vasthouden aan het glasareaal. Voormalig wethouder Karin Zwinkels denkt er ook zo over. Daar mochten we niet over praten, maar volgens mij heeft de tuinbouwsector er véél meer aan als we de héle sector gaan uitbreiden en doorontwikkelen.”
CDA Westland kijkt er nog anders tegenaan. "Wij zijn er geen voorstander van om zomaar allerlei percelen weg te gaan geven voor andere bestemmingen”, zegt fractievoorzitter Jenny Vermeer. "Maar we moeten ons wel afvragen of we vast moeten houden aan al die vierkante meters of dat we naar een duurzaam innovatief glastuinbouwareaal moeten”, vervolgt ze.

Het netto glastuinbouwareaal in Westland daalt de afgelopen tien jaar al met gemiddeld zo’n 35 hectare per jaar, blijkt uit cijfers van de gemeente. "Het beeld dat in Westland sprake is van een stabiel glastuinbouwareaal is een misvatting”, zegt Jacco Vooijs, voorzitter van Glastuinbouw Westland. Het glasareaal staat onder druk en regelmatig moeten er kassen wijken voor andere ontwikkelingen, ziet ook Vooijs. "Wij roepen de gemeente op om met ons mee te denken hoe we zorg kunnen dragen voor een duurzaam productieareaal van glastuinbouw in Westland.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws