Export groeit 4% in eerste maand 2012

13-02-2012    10:33

De Nederlandse exporteurs van bloemen en planten hebben in de eerste maand van dit jaar een plus van 4% gerealiseerd, waarmee de omzetwaarde uitkwam op € 393 miljoen. De resultaten per land en per productgroep wisselden sterker dan normaal.

 

De exportwaarde van bloemen lag fractioneel hoger dan in januari 2011, de plantenwaarde klom 10%. Vijf van de top-10 landen noteerden in januari een min, zo blijkt uit de definitieve exportstatistieken van HBAG Bloemen en Planten in Aalsmeer. Het winterse weer kan de afzet op Valentijnsdag volgende week beperken. Het weer heeft een grote invloed op de verkoop van bloemen- en planten, vooral omdat de straat- en markthandel in grote delen van het afzetgebied van Nederlandse exporteurs een behoorlijk aandeel heeft. Januari begon met mooi open weer en dat was in de verkoop duidelijk te merken.

 

Valentijnsdag

In de laatste week van januari overviel de winter West-Europa, waardoor vraag uitviel. De aanloop naar Valentijn op 14 februari begint in januari, maar er is dit jaar een duidelijke kentering in de vraag. Pas aan het eind van deze bloemengeefdag kunnen bloemen- en plantenverkopers de resultaten vaststellen. Duidelijk is wel, dat er voor alle marktsegmenten voldoende bloemen van het gewenste prijsniveau beschikbaar zijn. De voorbereidingen voor Valentijn zijn goed verlopen, zo melden exporteurs.

 

Snijbloemen: fractioneel hoger

De exportwaarde van de snijbloemen lag afgelopen januari met € 252 miljoen € 1 miljoen hoger dan vorig jaar. Van de top-5 afzetlanden leverden Duitsland (-9% tot € 76 miljoen), Frankrijk (-10% tot € 32 miljoen) en Italië (-12% tot € 9 miljoen) behoorlijk in. Engeland (+19% tot € 43 miljoen) en Rusland (+62% tot 15 miljoen) deden het aanzienlijk beter. De groei op Rusland is positief beïnvloed door goede weersomstandigheden en een hogere inkoopwaarde van de daar populaire snijbloemen, zoals (pluis)chrysant.

 

Pot- en tuinplanten: forse plus

Over bijna de hele linie lag ook in het segment van de pot- en tuinplanten de inkoopwaarde hoger, waardoor de grotere exportwaarde enigszins is vertekend. In totaal werd een forse plus gerealiseerd van 10% tot €141 miljoen. Van de top-5 afzetlanden bleven Italië (-16% tot € 9 miljoen) en België (-20% tot € 8 miljoen) achter. Duitsland (+18% tot 47 miljoen), Frankrijk (+1% tot € 17 miljoen) en Engeland (+26% tot € 10 miljoen) vertoonden positieve cijfers.

 

Grote verschillen

,,Het is op basis van exportstatistieken van één maand te vroeg om conclusies te verbinden aan de grote verschillen’’, aldus Tom Bijleveld van HBAG Bloemen en Planten. ,,Opvallend zijn ze wel. De markt lijkt turbulenter dan een jaar geleden,’’ verwijst hij naar de verschillende resultaten in de top-10 afzetbestemmingen. Vorig jaar werd in al deze landen een groei genoteerd, al moet daarbij worden opgemerkt dat de vergelijking van januari 2011 met 2010 sterk wordt beïnvloed door de strenge winter in 2010. Afgelopen januari noteerden vijf landen (Frankrijk, Italië, België, Oostenrijk en Polen) een afname, Duitsland bleef stabiel en in vier landen (Engeland, Zweden, Rusland en Zwitserland) werd een hogere exportwaarde gerealiseerd. De grootste krimp ligt op 14% en de hoogste stijging op 60%, dus in dit opzicht zijn de verschillen groot. ,,Maar de ervaring leert dat dit tijdelijk kan zijn,’’ aldus Bijleveld.

 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws