BiedOptimaal Intraday uitgebreid met belichting

BiedOptimaal Intraday uitgebreid met belichting

BiedOptimaal Intraday, de geautomatiseerde, slimme energieoplossing van AgroEnergy voor handelen op de intraday-energiemarkt, is nu uitgebreid met een belichtingsmodule. De datagedreven oplossing houdt rekening met de meest recente weersverwachtingen en de straling die van belang is voor belichting. Het biedt tuinders de mogelijkheid om automatisch op de Intraday-markt te handelen op basis van de meeste recente voorspellingen.

Bij BiedOptimaal Intraday Belichting wordt er gebruik gemaakt van vernieuwde weersverwachtingen waarbij straling de meest essentiële factor is. Werd er 24 uur voor levering verwacht dat de WKK 10 uur zou moeten draaien om de belichting aan te zetten? Met meer recente en verbeterde weerberichten kan het zomaar zijn dat 8 uur belichten genoeg zou zijn. De tuinder kan dan er voor kiezen om de WKK aan te laten staan en de stroom terug te leveren aan het net of de WKK en lampen onnodig aan te laten. BiedOptimaal Intraday bekijkt in deze situatie wat voor de teelt en de portemonnee van de tuinder de juiste beslissing is. Het biedt de mogelijkheid om automatisch op de Intraday-markt te handelen op basis van de meest recente voorspellingen en tot één uur voor levering te optimaliseren.

Verschil in stralingsverwachting loopt op tot 44 uur per maand
Over het hele jaar bekeken is er gemiddeld één uur per dag waarbij het stralingsniveau zo gewijzigd is dat de lampen juist wel of niet aan zouden moeten. Dit loopt in het belichtingsseizoen op tot een verschil van 44 uur per maand. Een behoorlijk aantal uren dus waarbij BiedOptimaal Intraday kan helpen om de juiste financiële beslissing te nemen qua belichtingsinzet.

Onderstaande tabel laat het gemiddeld aantal uren per maand zien dat de stralingsvoorspelling van één dag vooruit en de voorspelling gedurende de dag verandert. Te zien is dat in de lastig te voorspellen maanden (voorjaar en najaar) het verschil in het aantal uren dat er juist wel of niet belicht moet worden het grootst is.

 


Voorspelling binnen de dag tweemaal beter
De onderstaande grafiek laat de nauwkeurigheid van een voorspelling van de voorgaande dag t.o.v. de dag zelf zien. De afwijking in % is gebaseerd op de momentane straling per uur en is aanzienlijk.





BiedOptimaal

BiedOptimaal Intraday kan gebruikt worden in combinatie met BiedOptimaal, onze slimme geautomatiseerde datagedreven oplossing voor de APX-markt. Een dag van tevoren wordt met wiskundige modellen op basis van de warmte, CO2 en lichtvraag (de verwachte straling) een meest optimale APX-bieding gemaakt voor BiedOptimaal. Door BiedOptimaal en BiedOptimaal Intraday te combineren kunt u nog slimmer en gerichter op de energiemarkten inspelen en zo uw energiekosten minimaliseren. 

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie