Blog: Het destructieve van de mens

26-03-2019    08:36   |    Goedemorgen

Een weblog van Dico Drost. Hij is verantwoordelijk voor Horticultureonline.nl, een concept om (kleine) zelfstandige verkopers en kwekers te helpen in de online-verkoop. Drost schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Afgelopen maandag reed ik vanuit De Meern naar de A2 om de snelweg op te gaan. Ik schrok mij rot; een NLalert op mijn mobiel. Het verhaal hierbij kent u. Vanaf Utrecht tot de afslag Vinkeveen stonden vele politieauto’s opgesteld. Alsof ik in een andere wereld terechtgekomen was.

De volgende dag moest ik met mijn laptop naar een gespecialiseerde winkel. Hier werkte een heel team van jongeren. Ik telde er zomaar 8 of 9. Ik denk dat er 2 slanke mensen bij waren en de andere hadden moeite om langs elkaar op te bewegen door het enorme overgewicht wat ze meenamen.

Vandaag ving ik een gesprek op van 2 wat oudere mannen. Ik begreep dat de man van 72 jaar zijn vriendin begin van de week verloren had. Ze had 10 jaar geleden een beroerte gehad. Sinds die tijd was hij bij haar gaan wonen en heeft tot deze week voor haar gezorgd. Toen hij bij de gemeente meldde dat zij was overleden, kreeg hij te horen dat hij binnen 6 maanden uit het huurhuis moest zijn.

Het wordt het mij steeds duidelijker  dat de mens iets destructiefs in zich heeft. Inmiddels is de helft van de bevolking chronisch ziek. Een heel groot deel van ons gebruikt anti-depressiva. In een discussie over de situatie in Utrecht kwam een oudere mevrouw van ruim 80 jaar aan het woord. Zij gaf aan dat ze bang wordt van wat er gebeurt en zich afvraagt waarom de doodstraf niet weer wordt ingevoerd. Jongeren hebben zich niet meer onder controle en uit ellende worden ze het slachtoffer van de voedingsmarketing. Ons sociale stelsel is zover dat een meneer die jaren zijn vriendin verzorgt heeft geen hulp krijgt, maar een mededeling dat hij zijn huis uit moet.

De hortisector is niet anders als de cases hierboven. De huidige structuur zorgt voor meer en meer volatiliteit en er wordt geregeerd vanuit angst met een mentaliteit van verdeel en heers. Verandering wordt aan alle kanten geweerd.

Afgelopen week zijn de uitslagen van de verkiezingen bekend geworden. Een verandering van stemmen maar stem van de burger een kans krijgt, betwijfel ik. Laten we niet vergeten dat er alleen met verandering vooruitgang plaats kan vinden. De bovengenoemde cases schreeuwen om verandering en gelukkig zijn we het daar allemaal over eens. Alleen is het doen nog een uitdaging.


Reacties (1)

Martine van der Meer at 26.03.2019

Leuke blog, Dico….
Op dit moment hebben de meeste mensen het druk met het tegenhouden van de verandering, met alle gevolgen van dien! De mens heeft inderdaad iets destructiefs in zich. We vragen ons niet af waarom iets gebeurt, maar zoeken argumenten om het zo te houden.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws