Blog: Is Nederland wel een breekbaar vaasje?

08-01-2019    08:35   |    Goedemorgen

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Aan het eind van een jaar kijken we altijd terug in de hoop en verwachting dat het in het nieuwe jaar beter gaat. Veel ranglijstjes en experts geven commentaar op het oude en de verwachtingen van het nieuwe jaar. 

Een korte samenvatting van de stand van zaken van de BV Nederland. Eén van belangrijkste adviseurs van onze president geeft aan dat de ideeënvorming in Den Haag al 40 jaar stil staat. Eerste Kamerleden lijden onder fractiediscipline en stemmen “voor” slechte wetgeving. Het aantal 1- persoons huishoudens neemt toe: zijn dat “de eenzamen van de toekomst”? Dichterbij huis zijn er toch ook nog wel een paar punten van zorg. Volgens Ruud van der Vliet zitten de marges aan het begin en het einde van de keten. De tuinder vangt het minste. De glasgroentetuinder heeft, volgens Groentenieuws, zijn inkomen dit jaar (2018) weer zien dalen, terwijl de kosten stijgen. En vanuit de retail komt het geluid dat zij de btw-verhoging wel uit de inkoop halen. Het gebruik van werkzame, verantwoorde middelen staat onder druk. En anderen geven aan een “Deltaplan Biodiversiteit” nodig te hebben om de insecten- en vogelstand op orde te krijgen. Zonder insecten komt de productie van groenten en fruit (en dus ons voedsel) in gevaar. Dan hebben we ook nog zorgen om de uitkomsten van de klimaattafels. De tuinbouwsector is goed bezig maar de uitkomst van dat overleg is nog erg ongewis.

Vele experts maken zich ook zorgen over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Het gaat wel pijn doen in 2019 voor de Nederlandse ondernemers. Duitsland laat alweer veel meer vluchtelingen binnen om het personeelstekort aan te pakken. Volgens de Duitse werkgevers zijn de vluchtelingen de steunpilaren van de Duitse economie. Maar Hongarije heeft zijn grenzen gesloten en verplicht zijn werkzame burgers ca. 400 overuren per jaar te maken, de zogenaamde “slavenwet”. Ook een oplossing, maar wordt niet echt gewaardeerd. Scholen gaan 1 dag per week dicht vanwege tekort aan personeel.

Allerlei tarieven (BTW en milieu) zullen hier en daar wel weer omhoog gaan, maar volgens Rutte ziet ons loonstrookje er netto beter uit in 2019. Dat zal ook wel heel hard nodig zijn met alle plannen. Ik hoop dat het voldoende is. Hopelijk geen mooie praatjes voor de verkiezingen in maart 2019. 

Toch zit ik nog met het “breekbare vaasje” van Rutte. Onze economisch groei was 2,6% (Duitsland en EU 1,7% en 2,1%). De criminaliteit daalt. De zorg is duur maar behoort tot de beste van de EU. Het aantal vluchtelingen neemt af, er werken wel ruim 500.000 mensen vanuit Midden- en Oost Europa in Nederland en toch staan er 250.000 vacatures open. En niet te vergeten; op de FIFA-ranglijst staat Nederland weer boven Duitsland.

Wij werken er hard voor, maar wij leven dan wel in een van de beste landen ter wereld! Maar er is nog wel het één en ander te doen.

Ik wens u en de uwen een mooi, succesvol en vooral gezond 2019.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws