BLOG Martine van der Meer: Ik heb me over laten halen...

BLOG Martine van der Meer: Ik heb me over laten halen...

Een weblog van Martine van der Meer. Zij is verantwoordelijk voor communicatie en HRM bij CombiVliet. Martine schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Vorige week belde een journalist van het NRC mij, Christiaan. Een aardige jongen die een bedrijf uit de tuinbouw zocht die iets wilde vertellen over de mogelijke maatregelen om flexibele arbeid verder in te perken. Als ik het woord media hoor gaan bij mij echter de alarmbellen! Want wat is het uiteindelijke doel, waar zijn ze daadwerkelijk naar op zoek, zoeken ze bevestiging voor hun provocerende stellingen, gaat ze knippen en plakken zodat er weer een negatief beeld ontstaat over onze branche?

Natuurlijk was dit niet het geval... Wat ze allemaal in eerste instantie zeggen. Zoals centraal afgesproken heb ik ze naar Glastuinbouw Nederland doorverwezen. Maar hij wilde geen vertegenwoordigende partij, maar een bedrijf zelf.

"Want als jullie je als ondernemers niet laten horen, hoe moet de wereld dan weten wat er leeft in jullie branche. Een tegengeluid helpt de publieke opinie en de beleidsmakers mogelijk beďnvloeden." Tja, daar zit wat in! Dus ik heb me over laten halen. Tegen m'n principes in, maar ik dacht, ik doe het gewoon….
Er kwam een goed verhaal in de media over de gevolgen van het terugdringen van flexibele arbeid. Natuurlijk had ik het uitgebreider en net even anders willen omschrijven, maar de kern stond er wel in: Als flexibele arbeid omgezet kan worden in vaste arbeid en werknemers dit zelf zien als een meerwaarde, moet dit mogelijk zijn. Ik hoor geluiden van mensen uit bepaalde branches zoals bijvoorbeeld onderwijs, zorg, supermarkten waar mensen voordat ze recht hebben op een vast contract, weer buiten staan, zonder werk. Terwijl er naar mijn bescheiden mening toch een groot tekort is aan jaarrond medewerkers in deze branches. Dat is best gek!

Als ik naar de tuinbouw kijk, ligt dit anders. Planten en bloemen hebben een korte levenscycles. Tomatenplanten worden na 10-11 maanden vervangen en dan duurt het nog eens 2-3 maanden voordat de eerste tomaatjes verschijnen dus in die maanden is er heel weinig werk. Door de belichting werd het jaarrond telen een mogelijkheid waarbij er beter gepland kon worden om een deel van de arbeid te spreiden. Echter door de hoge energieprijzen, zullen er veel teelten niet meer voorzien worden van groeilicht in een periode dat er te weinig zonlicht is. Met als gevolg dat de behoefte aan flexibele arbeid steeds groter wordt. Is dat erg? Het is de tuinbouw van vroeger toen er nog geen groeilicht bestond. Echter als de regering seizoensarbeid onder de noemer 'van flex naar vast' schaart, dan gaat dit grote problemen geven. Met een nog hogere inflatie door duurdere arbeid. Het lijkt of we een overregeld land worden met steeds meer dure problemen, door de regels die we creëren. Want heeft iemand in Den Haag er weleens overna gedacht dat mensen die vanuit het buitenland hier komen om een seizoen(en) te werken, geen vast contract willen. Zij willen in korte tijd veel geld verdienen om een bestaan op te bouwen in hun thuisland. Zij willen niet allerlei regelingen als PAWW, pensioen, WIA, etc. Zij willen boter bij de vis! En wat doet Den Haag? Die creëren hokjes om mensen in te proppen die er naar hun maatstaven horen. Terwijl ze de mensen niet eens persoonlijk kennen of weten wat ze echt willen. Dat is best gek!

Ik hoop dat ze het NRC lezen...

Bron: Martine van der Meer

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie