'Dagelijkse dosis UV geeft boost aan het gewas'

15-01-2020    09:40   |    Goedemorgen

Smit Kwekerijen, dat groene kamerplanten produceert, is zeer tevreden over de samenwerking met CleanLight. Het bedrijf past sinds 2012 uv-gewasbeschermers toe en zal daar door de goede resultaten ook mee doorgaan.

Dat laat Dariusz Ignac, teeltchef bij Smit kwekerijen in Hoogezand Sappemeer, weten. Hij vertelt hoe hun bedrijf voor het eerst aan de slag ging met CleanLight in 2012. Dat was destijds een project van toenmalig medewerker Rene Kamphuis. Dariusz: "Dat was in die tijd een behoorlijk radicale stap, die met argwaan werd bekeken. Er werden dan ook heel veel proeven gedaan, en heel vaak herhaald om de claims van CleanLight zorgvuldig te toetsen in onze praktijk. Dat ging aanvankelijk met één crop protector op één gietboom. We maakten ons toentertijd namelijk zorgen over gewasschade, over het welzijn van onze biologische bestrijders, enzovoort."
 
Jaren van proeven volgden. Steeds op een iets grotere schaal. Inmiddels zijn drie van hun bewateringsbomen uitgerust met UV gewasbeschermers. Wat zijn de conclusies bij Smit Kwekerijen? "Ons personeel waardeert deze techniek omdat er geen luchtjes vanaf komen, de techniek is residu-vrij, en er zijn geen zorgen over herintreding. Onze gewassen presteren beter. Het lijkt alsof die kleine dagelijkse dosering UV een boost geeft aan het gewas qua vitaliteit. We zien dat vooral in de donkere maanden. Ook betere kleur. We zien beduidend minder ziektes in het gewas. Minder schimmel ziektes, maar ook minder bacterieziektes. Dat betekent minder noodzaak voor chemie. Onze biologie blijft goed presteren. Ze hebben minder last van UV dan van de meeste chemie."

Smit Kwekerijen ziet deze techniek als een belangrijke stap richting nog verdere verduurzaming van de glastuinbouw in Nederland. Ondernemers die hier meer over willen weten, zijn welkom om Dariusz Ignac te bellen, zo laat hij weten.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws