'Eetbare schil' maakt fruit langer houdbaar

20-09-2019    09:57   |    AD

Hoe fijn zou het zijn als je bananen, aardbeien of limoenen langer houdbaar waren? Dat zou zorgen voor stukken minder voedselverspilling. In Amerika ligt fruit met een eetbare extra schil al in de winkel, door een vinding in Australië komt het wereldwijde gebruik ervan misschien ook snel een stap dichterbij, aldus het AD.

Een laagje om fruit dat eetbaar is en dat het fruit langer goed houdt. Het klinkt simpel, maar het wordt nog niet veel gebruikt. Apeel Sciences, een Amerikaans bedrijf, ontwikkelde het en wist het in veel supermarkten in de VS te krijgen. Tegenwoordig ligt daar al volop fruit met het extra laagje, gemaakt van plantaardig materiaal uit schillen, zaden en fruit- en groentepulp.

Komend jaar zullen soortgelijke initiatieven geleidelijk aan ook in Nederland te vinden zijn, vertelt Toine Timmermans van Wageningen Universiteit, expert op het gebied van voedselverspilling en duurzame voedselbewerking. Welke bedrijven ermee bezig zijn, kan Timmermans niet zeggen. Maar in Nederland begint de coating van Apeel Sciences ook op te komen, meldt hij.

Een vinding van Australische onderzoekers van de universiteit van Newcastle biedt ook kansen. ,,Onze coating is nog niet gecommercialiseerd”, laat Rahul Thakur, onderzoeker en student aan de universiteit in Newcastle, weten. ,,Maar de coating heeft veelbelovende resultaten laten zien.” Thakur deed promotieonderzoek naar plantaardige oplossingen voor de houdbaarheid van fruit en produceerde een eetbare laag, gemaakt van rijstzetmeel. Experimenten met bananen die hij van dit laagje voorzag, lieten goede resultaten zien.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws