'Geen verlies aan voelbare en latente warmte'

14-10-2021    11:05   |    Goedemorgen

ACTUEEL HORTI THEMA - Door inzetten van de DryGair-techniek, kan een teler niet alleen 50 procent op de steeds duurder wordende gas besparen, maar ziet hij ook de kwaliteit van zijn gewas er op vooruitgaan. Dat liet Eef Zwinkels van Royal Brinkman vanochtend op Paprika Tasty Radio weten.

Zowel luchtramen als doeken kunnen volledig gesloten blijven, geeft Zwinkels aan. "Daardoor is er geen verlies aan voelbare en latente warmte en we oogsten de energie die bij het proces vrij komt."

De weerbaardere gewassen hebben bovendien minder last van ziektes, waardoor er ook minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn. "En het water dat wordt opgevangen kan worden hergebruikt en draagt zo bij aan emissieloos telen", aldus Zwinkels op de tuinbouwzender.

De DryGair, bestemd voor het ontvochtigen en circuleren van kaslucht, onderscheidt zich volgens Zwinkels ten opzichte van andere systemen doordat de DryGair alleen de kaslucht behandelt en derhalve niets te maken heeft met de condities van buitenlucht. "Er hoeven dus geen aanpassingen aan schermdoeken of buitengevels plaats te vinden."

Heb je de uitzending gemist, ga dan naar goedemorgen.podbean.com om het gesprek terug te luisteren.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Vitaminebommetjes!

Om gezond snacken bij de jeugd te stimuleren, stond Growers United gisteren tijdens de Nationale Groente- en...