Gemiddeld stadiumjaar tulp

Gemiddeld stadiumjaar tulp

Het bereiken van stadium G is in de broeierij van tulp het startsignaal om te beginnen met de temperatuursbehandeling. Delphy Bloembollen heeft aan de hand van de bodemtemperaturen van dit voorjaar de gemiddelde stadium G-datum bepaald voor de Hollands geteelde tulpen. Op basis van deze temperaturen en gekeken naar het langjarig gemiddelde, is het voorjaar van 2022 is een heel gemiddeld jaar.

"We verwachten op basis van de cijfers van de bodemtemperaturen van afgelopen voorjaar tot nu dat ontwikkeling ongeveer 8 dagen vroeger is dan 2021, toen door het koude voorjaar het stadium zeer laat was. Ten opzichte van 2020 is het stadium 5 dagen later."

Een 34°C-behandeling zorgt voor een snellere ontwikkeling waardoor de bloem eerder in stadium G is. Bovendien heeft een 34°C-behandeling een positief effect op de groeisnelheid in de kas en de gelijkmatigheid van de partij. Hoe eerder een 34°C-behandeling is toegepast, hoe groter het vervroegende effect. "Laat voor uiterlijk 7 juli stadiumonderzoek in vroege soorten doen om te bepalen of een 34°C-behandeling zinvol is.
Het stadium bij hyacint wordt vooral door het rooitijdstip bepaald en minder beďnvloed door de bodemtemperaturen. Stadiumonderzoek in hyacint voorkomt dat er in de broeierij groene (stro)nagels optreden. Daarnaast kunnen wij bij Muscari voor de pot- en snijteelt op basis van het stadium een advies geven over de koeldatum van een partij."

Delphy onderzoekt het stadium van zowel tulpen, hyacinten en muscari. Om een goed beeld van het stadium te krijgen moeten minimaal vijf bollen per monster worden aangeleverd. Aanleveren van monsters kan bij Delphy aan de Weeresteinstraat 10 in Hillegom. "Laat op tijd het stadium bepalen zodat u weet hoe vlot de partij is en hoe groot de verschillen binnen de partij zijn. Voor tulp geldt: stadiumonderzoek vanaf eind juli voor de vroege partijen en Franse bollen. Voor Nederlandse hyacint geldt: stadiumonderzoek vanaf begin augustus, afhankelijk van de rooidatum. Voor hyacintenbollen geteeld in Frankrijk geldt: stadiumonderzoek vanaf de laatste week juli."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie