Goedemorgen Tech: Data massaal verzameld via Android

Goedemorgen Tech: Data massaal verzameld via Android

Speciaal voor Goedemorgen schrijft Peter Otte van Phonextra met regelmaat bijdragen over interessante en praktische zaken die spelen in de techwereld en waar jij mogelijk jouw voordeel mee kunt doen. Dit keer vertelt hij over data verzamelen door techbedrijven.

We gebruiken onze mobiele telefoon elke dag, maar wat gebeurt er eigenlijk achter de schermen?

Onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh hebben nu ontdekt dat de Android-versies van Huawei, Samsung en Xiaomi ongevraagd data van gebruikers vergaren. De data worden gedeeld met Google, Microsoft en Facebook, die systeemapps laten voorinstalleren op het OS.

Volgens de onderzoekers zijn er al heel wat studies gedaan naar het verzamelen van data door apps, maar niet naar het verzamelen van gebruikersdata door de besturingssystemen zelf. Daarom namen ze Europese Android-toestellen van Huawei, Samsung en Xiaomi onder de loep.

Bij aanvang van de studie stelden ze de toestellen zo in zodat er geen diagnostische informatie met de fabrikanten zou worden gedeeld en maakten ze ook geen account aan bij de fabrikant van het toestel. Ondanks dit alles, merkten de onderzoekers op dat er toch 'een substantiële hoeveelheid' data vergaard werd. Zo worden imei-nummers, serienummers, advertentie-ids en informatie over geďnstalleerde apps binnengeharkt en details over het gebruik van die apps. "Je kan het een beetje vergelijken met cookies", klinkt het in de studie.

De fabrikanten zijn nooit de enige partij die data vergaren op hun toestellen: meerdere partijen zijn op elk toestel aan het werk maar Google komt op bijna elke Android-variant voor.

Heel wat van die derde partijen kunnen de data verzamelen door voorgeďnstalleerde apps die niet te verwijderen zijn.  Het gaat om onverwachte geobserveerde hoeveelheden en er is bovendien geen opt-out met betrekking tot de datacollectie.

Kortom, je kun hoog of laag springen je houdt de datavergaring niet tegen.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie