'Kabinetsplannen flexibel werk schieten doel voorbij'

13-04-2018    09:18   |    Goedemorgen

De plannen om de kloof tussen vast en flexibel werk te verkleinen, schieten wat werkgevers betreft hun doel voorbij.

Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD). Voorzitter Marc Calon van LTO Nederland spreekt van ‘een waardeloos voorstel’.

“Dat heb ik de minister ook gezegd.”Versoepeling van het ontslagrecht moet meer vaste contracten opleveren, maar werkgevers in de agrarische sector, detailhandel en horeca en zullen er niet één extra uitdelen, waarschuwen zij.

Tijdelijke contracten
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken wil tijdelijke contracten, uitzendwerk en payrolling waarbij een derde partij het juridisch werkgeverschap overneemt per 2020 duurder maken. Dit prikkelt werkgevers om weg te vluchten in minder gereguleerde flexvormen , verwachten de werkgevers.
Calon voorspelt dat delen van de Nederlandse land- en tuinbouw verkassen naar Oost-Europa als Koolmees zijn plannen doorzet. “Het plukken van kersen en het steken van asperges is per definitie tijdelijk werk. Als je dat zo veel duurder maakt, verdwijnt het vanzelf naar het buitenland”, zegt hij in het artikel.

Gelijk speelveld
Het is op zichzelf niet onwenselijk om flexarbeid duurder te maken in een poging een gelijk speelveld te creëren op de arbeidsmarkt, vindt hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp. Alleen heeft dat weinig zin zo lang de zzp'er buiten beschouwing wordt gelaten. Zonder zzp'ers in zijn plannen te betrekken, kan het kabinet volgens Verhulp de beoogde balans tussen vast en flex vergeten.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Orchidee met Noorderlicht

Logico heeft een bijzondere nieuwe Phalaenopsis in het assortiment. De bloem is met fluoriserend groen en paars geverfd en draagt daarom de...