UIT KAS: Lansbergen streeft naar optimale groei gewas

18-10-2016    16:15   |    Artikel uit de september uitgave van KAS

Voor rozenteler Peter Lansbergen uit Moerkapelle was de tijd rijp om zijn klimaatscherm te vervangen. Het oude aluminium scherm voldeed niet meer aan de eisen. In mei was het zo ver: de kassen van Lansbergen Roses werden voorzien van een gloednieuwe New Harmony van Svensson. "Ik streef naar jaarrond ruim 20 mol in de kas. En nu haal ik de 'parretjes' ineens!"

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in de augustus uitgave van KAS.
Klik hier om naar het oorspronkelijke artikel te gaan en download gratis een pdf


In 2006 kocht Peter Lansbergen - zoon van een rozenteler uit Schipluiden - een kas van 2,5 hectare in Moerkapelle. "Ik was jong, was ambitieus, en om me heen zag ik grote bedrijven groter groeien." Hij besloot ervoor zijn bedrijf stap voor stap te optimaliseren. "De rozenteelt is intensief. De enige manier om geld te verdienen is ervoor zorgen dat je alles goed op orde hebt. Het is belangrijk om scherp te blijven en constant bezig zijn met het optimaliseren van onder meer arbeid, kwaliteit, marketing en je kennis."

Verlanglijst
Lansbergen verving een aantal jaar geleden de volledige belichting op zijn bedrijf. In 2015 werd nogmaals extra belichting geïnstalleerd. En voor 2016 stond een nieuw schermdoek op zijn verlanglijst. Het aluminium doek in de kas was namelijk al tien jaar oud. "Per jaar komt er 1 tot 2 % vuil bij. Mijn oude scherm liet inmiddels nog maar circa 50 % van het licht door." Bij zijn installateur vroeg hij om een nieuw schermdoek van Svensson. "Ik heb getwijfeld: zal ik alleen het klimaatscherm vervangen, of ook het lichtuitstootschermdoek? Ik heb gekozen voor allebei. Dan ben je in één keer klaar en heb je maar één keer herrie. En omdat beide schermen op één dradenbed lopen, is het wel zo verstandig alles in zijn geheel te vervangen. Ik heb niet geshopt, maar direct gekozen voor Svensson. Want Svensson verkoopt niet alleen schermen, maar doet veel aan onderzoek, kennis en advies."

Het was soms te donker
Enkele maanden geleden, in mei, werd het New Harmony-scherm geïnstalleerd, samen met het lichtuitstootschermdoek. "Ik heb de beslissing genomen in december. Het eerste moment waarop geïnstalleerd kon worden was rond Valentijn - dus na de vorstperiode - maar dan wil je geen installateurs in je gewas. Ook heb je met intensief belichten in de wintermaanden de plicht je belichting af te schermen, dus dan is demontage van schermdoek niet mogelijk. De zomer was juist te laat, want dan wil je de schermen kunnen gebruiken. Het werd dus mei. Ik heb wel de gemeente vooraf geïnformeerd dat ik een week beperkt kon schermen, maar dat het economisch noodzakelijk door te gaan met belichten. Daarvoor kreeg ik toestemming."

Lansbergen koos na overleg met teeltadviseur Edwin van der Knaap (DLV) voor New Harmony type Harmony2315 O FR met een scherming van 23 % (het scherm is beschikbaar in percentages tot 80 %, in stappen van 10 %). Dat percentage betekent een forse vooruitgang vergeleken met de 50 % die de rozenteler gewend was met zijn oude scherm. "Als ik dat oude schermdoek sloot, dan was het te donker. Maar in het voorjaar en najaar wil je juist in kleine stappen kunnen schermen." New Harmony is het nieuwe klimaatscherm van Svensson. Het werd vorige winter gelanceerd tijdens HortiContact (de Tuinbouw Relatiedagen) in Gorinchem. New Harmony is een verbeterde versie van Harmony. Paul Arkesteijn, product manager en klimaatspecialist bij Svensson: "Aluminium schermen waren lang de standaard in de tuinbouw. Zo'n acht jaar geleden kwam Harmony op de markt: het eerste scherm dat zorgde voor diffuus licht. Dat was een revolutie. New Harmony is de perfectionering van de Harmony."

Vrolijk!
Het percentage scherming was echter niet wat de doorslag gaf bij Lansbergen. De belangrijkste eigenschap van New Harmony is namelijk de mate waarin het scherm zorgt voor diffuus licht. Lansbergen: "Waaruit bestaat een rozengewas? Dat is allereerst een plant met scheuten en knoppen. Die moeten licht krijgen, maar de knop mag niet verbranden. Met mijn nieuwe scherm krijgen de scheuten méér licht, terwijl de knoppen niet beschadigen door direct zonlicht. De kwaliteit van de knoppen is dus verbeterd. Het licht dat binnenkomt in de kas wordt beter verdeeld over het gewas en dat resulteert in een betere uitloop én een betere bescherming van de rozenknoppen. En daar word je vrolijk van als teler." Arkesteijn: "Diffuus licht heeft eigenlijk een dubbel voordeel: er is meer fotosynthese, doordat het licht op meer plaatsen komt. En doordat het licht verspreidt, kun je meer licht toelaten in de kas. Ofwel: meer groei."

'Parretjes' halen
"Ik streef naar jaarrond 20 mol licht per dag in mijn kas", vertelt Lansbergen. "Dat betekent: in de wintermaanden intensief belichten, omdat er te weinig buitenlicht is. Maar in de zomer belichten we minder en wil ik optimaal licht van buiten. Met mijn oude scherm haalde ik te veel licht weg, maar niet schermen is ook geen optie. Ik moest dus 's nachts belichten om aan het aantal par te komen. Met het nieuwe scherm haal ik die 'parretjes' gemakkelijker met daglicht" Lansbergen krijt zijn kas aanvullend. Dat doet hij tegenwoordig met een diffuus krijtmiddel. Arkesteijn: "Harmony verbetert de lichtdiffusiteit en zorgt voor hoogwaardig diffuus licht in de kas. De lichtverspreiding, ook wel 3D-scatter genoemd, is met New Harmony ongeëvenaard”
Lansbergen: "Door mijn nieuwe scherm kan ik het krijten uitstellen, en het mag er ook eerder af. Zo krijtte ik voorheen ook vroeg in het voorjaar. Dan kan de zon namelijk heel scherp zijn, doordat er minder vocht in de lucht zit. Met krijten voorkwam ik dat het gewas door de zon verbrandde. Maar het zijn soms maar een paar uurtjes per dag dat de zon zo scherp is. Door het nieuwe scherm hoef ik voor dat soort gevallen dus niet te krijten."

Homogene groei
De New Harmony heeft meer voordelen. Zo is niet alleen de verticale verdeling van het licht ideaal, ook horizontaal is de verdeling een stuk beter. Er is dus minder sprake van schaduw door bijvoorbeeld spanten of armaturen. Arkesteijn: "Planten in de schaduw ontvangen bij de New Harmony 32 % meer licht dan bij de classic Harmony. Het gewas krijgt per moment en cumulatief even veel licht. Dat betekent dus een homogene groei."
Met het nieuwe lichtuitstootscherm (Obscura FR W) voldoet Lansbergen Roses bovendien aan de regels voor lichtuitstoot. "En ook de verzekering zal blij zijn met me. Ik had in december al mijn installatie laten keuren - dat was verplicht als je geen brandvertragend scherm liet installeren voor 2017." Lansbergen: "Ik ben tevreden over mijn gewas. Dat zal niet alleen van het scherm komen. Zo ben ik ook meer CO2 gaan doseren en was het een gunstige zomer voor de rozen. In de wintermaanden hebben we meer kunnen belichten door uitbreiding in armaturen. Maar het is een optelsom. Als alle omstandigheden kloppen, resulteert het in een optimale groei”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: In het nieuw

Van der Voort Tomaten heeft in de kas in Brielle bedrijfskleding ingevoerd voor alle medewerkers, zo laat de...