'Meer schermen geeft opvallende resultaten in potplanten'

18-10-2019    11:07   |    Kas als Energiebron

Afgelopen zomer hebben telers van potplanten positieve ervaringen opgedaan met het eerder dichttrekken van de schermen en de geleidelijke afkoeling van het gewas aan het einde van de dag. Zelfs op de hete dagen durfden telers het aan, met een kwaliteitsverbetering als beloning.

Teeltadviseur Marcel Lieffering, gespecialiseerd in kamerplanten en perkgoed, oppert deze werkwijze al langer. Dit jaar merkt hij dat steeds meer teeltbedrijven het oppakken. “Op basis van de theorie uit de cursus van Het Nieuwe Telen neemt de bewustwording zienderogen toe. De aanpak geeft energiebesparing en voorkomt bovendien glazigheid in diverse plantensoorten. Uiteraard is het wel van belang dat telers alert blijven op wat ze doen. Het gewas mag niet inactief worden. Daarom blijft vocht afvoeren belangrijk.”

Doek dicht is de norm
In het verleden was de standaard werkwijze om in de middag het doek open te trekken, met als doel de temperatuur te verlagen en koud de nacht in te gaan. “Nu zie je dat de ene teler de temperatuur boven en onder het scherm meet en daar ook nog de gegevens van de uitstralingsmeter aan koppelt, maar dat de ander het doek eerder dicht durft te doen op gevoel. Het doek ’s nachts dichtlaten is de norm geworden, openlaten de uitzondering. Potplantentelers openen de doeken ook niet te snel, meestal 1 uur na zonsop en 1 uur voor zonsonder.”

Lees verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Twitter: Scherm dicht

Jasper den Besten, lector nieuwe teeltsystemen, stelt dat een scherm dichttrekken veel kan betekenen, zo meldt...

Coronaproof kantoor?

Het advies is nog steeds om zoveel mogelijk thuis te werken. Maar uiteindelijk gaan we ook weer terug naar...