Nitraatwinning uit lucht met elektriciteit getest

Nitraatwinning uit lucht met elektriciteit getest

Startup VitalFluid heeft een methode ontwikkeld om on-site nitraat te produceren voor gietwater. Met elektriciteit wordt omgevingslucht getransformeerd van een gas naar een plasma, dat door gietwater wordt geleid. Hierbij wordt nitraat gevormd uit reactieve zuurstof- en stikstofcomponenten. Onderzoeksinstellingen beproeven de technologie dit jaar in een (USDA) organische tomatenteelt en een gangbare slateelt op water.

Als het aan Paul Leenders van VitalFluid ligt, kunnen telers binnen afzienbare zelf in hun nitraatbehoefte voorzien. Daarvoor zijn nodig: omgevingslucht (samenstelling: 78% stikstof en 20% zuurstof), een elektrisch apparaat dat dit natuurlijke gasmengsel transformeert tot een plasma met reactieve zuurstof en reactieve stikstofcomponenten en gietwater waarin deze componenten als nitraat worden samengebracht.
Naast vast, vloeibaar en gasvormig is er een vierde, dikwijls vergeten aggregatietoestand van stoffen: plasma. Plasma's hebben bijzondere eigenschappen, maar er is energie nodig om een plasma te creëren en in stand te houden. VitalFluid maakt hiervoor gebruik van elektriciteit.

Glastuinbouw aantrekkelijk
"Dit proces vindt ook in de natuur plaats tijdens een onweersbui", licht Leenders toe. "Naar schatting 10% van alle gebonden stikstof op aarde ontstaat op deze manier. Een plasma dat in contact komt met water, blijkt dit water bovendien te ontsmetten. Die eigenschap blijft zo'n 10 tot 15 minuten behouden. Wij maken onze plasmatechnologie gericht toepasbaar voor specifieke gebruiksdoeleinden, zoals ontsmetting en plantenvoeding. Binnen glastuinbouwbedrijven komen beide eigenschappen tot hun recht. Dat maakt deze sector voor ons extra interessant."

Energieverbruik nu nog hoog
Het energieverbruik is nu nog aan de hoge kant om een voor de reguliere tuinbouw aantrekkelijke business case te creëren, maar volgens Leenders is het energetische rendement binnen enkele jaren nog flink op te krikken. "Voor de lange termijn zien wij veel perspectief", vult hij aan. "Vooral wanneer de milieubelasting die samenhangt met conventionele nitraatproductie volledig tot uitdrukking komt in de prijs. Dat is nu nog niet het geval."

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie