Onzeker beeld energiemarkt

25-06-2021    09:17   |    AgroEnergy

Voor de korte termijn elektriciteit handhaaft AgroEnergy de verwachting op stabiel. "Voorlopig verandert er weinig aan de weersomstandigheden. De temperaturen lopen weer op richting het langjarig gemiddelde, maar de zon- en windproductie blijft matig."

In de komende week is de verwachting dat het onderhoud van enkele centrales is afgerond en er circa 3000 MW aan capaciteit beschikbaar komt. Voor komend weekend wordt een Baseloadprijs rond 70 €/MWh verwacht en voor de dagen daarna rond 80 €/MWh. In juli en augustus vindt onderhoud plaats aan de Cobra- en NorNed-kabels waardoor de export van doorgaans goedkopere Deense en Noorse stroom naar Nederland beperkt is.
 
Gasprijsprijsontwikkeling onzeker
Voor de korte termijn is de gasprijsontwikkeling onzeker. Op de gasmarkt keert de Noorse productie langzaam terug. In de maanden juli en augustus staat er geen significant onderhoud meer op de planning. Het is dan wel de beurt aan Rusland die eerst de Yamal-pijpleiding (6 tot 10 juli) en vervolgens de Nord Stream-pijpleiding (13 tot 25 juli) uit de lucht haalt voor noodzakelijke werkzaamheden. Volgende week wordt er weer aanvullende gastransportcapaciteit geveild door de Oekraïense netbeheerder en het algemene gevoel op de markt is dat Rusland hier nu wel gebruik van moet maken om het wegvallen van de eerdergenoemde pijpleidingen op te vangen. Als dat niet het geval is, kunnen de korte termijnprijzen nog een tik omhoog krijgen. In Azië worden LNG-prijzen rond 40 €/MWh gerapporteerd, waardoor veel schepen die kant op worden getrokken. Ook het onderhoud aan Europese terminals maakt het lastig om het aanbod op peil te houden.
 
Gas en elektra lange termijn: onzeker
"Voor de lange termijn handhaven we onze verwachting op onzeker. Zoals gezegd is de emissierechtenprijs voor het eerst in een maand tijd weer opgelopen tot rond 55 €/ton. Dit wordt vooral verklaard door speculatieve handel in afwachting van het ‘fit-for-55’-pakket dat op 14 juli wordt gepresenteerd door de Europese Commissie. Hierin worden ook aanpassingen in het EUA-handelssysteem voorgesteld die mogelijk voor extra krapte op de markt zorgen", aldus AgroEnergy.
 
De oliemarkt kijkt uit naar de volgende OPEC+-vergadering die op 1 juli plaatsvindt. Volgens ABN AMRO loopt de Amerikaanse schalieolieproductie minder snel op dan gedacht, waardoor de OPEC+-landen niet bang zijn om marktaandeel te verliezen. Er is vanuit OPEC+-perspectief dus geen noodzaak om de productiebeperkingen versneld af te bouwen.
 
Update Nord Stream 2
Analysebureau ICIS heeft enkele marktexperts geraadpleegd omtrent de laatste ontwikkelingen bij Nord Stream 2. De algemeen heersende opinie is dat er nog veel fysieke en administratieve horden genomen moeten worden voordat het eerste gas geleverd kan worden. Eén expert maakte de vergelijking met de Power of Siberia pijplijn tussen Rusland en China: de pijplijn is in december 2019 in gebruik genomen, maar bereikt pas in 2024 de maximale exportcapaciteit van 38 miljard m3 per jaar. Een soortgelijke, geleidelijke opvoer van export is niet ondenkbaar voor Nord Stream 2. Positief nieuws over de ingebruikname kan echter wel voor prijsdruk zorgen op de langetermijncontracten.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws