Oorlog raakt inkomen van veel glastelers

Oorlog raakt inkomen van veel glastelers

Wageningen Economic Research heeft in opdracht van het ministerie van LNV onderzoek gedaan naar de inkomenseffecten van de oorlog in Oekraďne. Daaruit blijkt dat vooral de glastuinbouw wordt geraakt.

Ondanks dat de prijzen van een aantal glastuinbouwproducten het eerste kwartaal goed waren, is het onzeker hoe deze prijzen zich de rest van het jaar gaan ontwikkelen. Het is dan ook de vraag of de stijging van de opbrengstprijzen die nodig is om de gestegen kosten op te vangen, gerealiseerd kan worden. Op basis van expertkennis en de spaarzame beschikbare gegevens lijken de negatieve opbrengstscenario's voor de glastuinbouwbedrijven aannemelijker dan de positieve. Vanwege de hoge vraag naar sierteeltproducten waren de prijzen tot half februari 2022 hoog. Echter, na de oorlog is er een omzetdaling van naar schatting
17% ten opzichte van vorig jaar, door daling van prijzen en aanbod van Nederlandse bloemen en planten. Die daling wordt ook versterkt doordat de coronamaatregelen zijn afgeschaft in Europa en er minder mensen thuis zullen werken. Het effect van de impact van de oorlog op het consumentenvertrouwen evenals het effect van de hoge inflatie is nog onduidelijk, maar de hoge prijselasticiteit van sierteeltproducten biedt weinig zicht op verbetering.

Lees hier het volledige rapport

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie