'Openluchtmuseum’ voor sierteelt in Boskoop

25-09-2020    10:21   |    AD

Een in verval rakend hoekje Boskoops sierteeltgebied krijgt een nieuw leven: het wordt een openluchtmuseum. Het gaat om verscheidene kwekerijen aan het Reijerskoop en een paar landerijen aan De Biezen en de Goudse Rijweg. Ook het bestaande Boomkwekerijmuseum ligt in dit gebied, zo meldt het AD.

Onder aanvoering van Michiel Gerritsen en Henk van der Smit van de Greenport is een plan gemaakt om dit stuk van het dorp om te toveren tot ‘etalage van Boskoop'. Het gaat volgens wethouder Kees van Velzen die Greenport Boskoop in zijn portefeuille heeft, veelal om kwekerijen die qua ligging, grondsoort of ontsluiting niet meer commercieel rendabel zijn.

De initiatiefgroep wil deze verouderde kwekerijen opkopen en er een recreatiegebied van maken dat wel wat weg heeft van een openluchtmuseum. Zo worden sommige sierteeltakkers in ere hersteld en vormen ze daarmee het cultureel erfgoed van Boskoop. Karakteristieke kwekersschuren en andere gebouwen worden opgeknapt en gaan plaats bieden aan bij voorbeeld het oude ambacht van de Boskoopse kwekerij.

Niet voor niets staan bijvoorbeeld de Sortimentstuin Harry van der Laar, de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen en de Imkersvereniging Groene Hart in het rijtje van deelnemers. Aangehaakt zijn ook eigenaren van bepaalde plantcollecties en genenbanken. De Stichting Rondvaarten en Promotie Boskoop en het IVN Alphen hebben de taak het geïnteresseerde publiek naar het gebied te halen.

"Ik ben hier erg gelukkig mee. Dit wordt de etalage van Boskoop”, vertelt wethouder Van Velzen. Ook worden meerdere vliegen in één klap geslagen. Zo worden verpauperde kwekerijen gesaneerd en verouderde bebouwing weggehaald. Maar ook het parkeerprobleem van het Boomkwekerijmuseum kan afdoende worden opgelost, verwacht hij. Op een naastliggend kwekersterrein is een verhard plein voor zowel bezoekers van het museum als buurtbewoners van de Tuinstraat.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws