Reduceer energieverbruik met slimme oplossingen

03-12-2021    10:05   |    Goedemorgen

Als teler wil je zo duurzaam mogelijk omgaan met de energie. De stijgende productiekosten als gevolg van forse energieprijzen vereisen dan ook een integrale aanpak om het energieverbuik te reduceren, zonder dat de kwaliteit en productie van het gewas in het geding komt. De inzet van slimme processautomatisering zoals de Pyrgeo-uitsralingsmeter of een softwareupgrade met nieuwe invloeden en regelingen voor jouw klimaatcomputer kunnen daarbij uitkomst bieden, aldus Ridder.

CO2 Optimizer
Als gevolg van stijgende gasprijzen zetten veel telers in op het reduceren van hun gasverbruik. Hiermee is er automatisch ook minder CO2 beschikbaar vanuit de rookgassen van de ketel of WKK. De Ridder CO2 Optimizer helpt je de beschikbare CO2 zo optimaal in te zetten. De Synopta-module voor Ridder CX500 en MultiMa klimaatcomputers berekent aan de hand van real-time plantdata op ieder moment het meest optimale CO2 niveau in de kas. Het adviesinstrument kan de CO2 autonoom sturen en houdt hierbij rekening met de daadwerkelijke CO2-behoefte van het gewas en het hoogst haalbare productiepotentieel.

Pyrgeometer
Een belangrijk onderdeel van energiebesparing is een zo precies mogelijk afgestelde klimaatregeling die een perfecte balans oplevert tussen het kasklimaat, plantgezondheid en het energieverbruik. Naast het instellen van de juiste regelingen in de klimaatcomputer spelen hierbij ook de eigenschappen van bijvoorbeeld een Ridder Energy Saving Screen een belangrijke rol. Door de inzet van een Ridder Pyrgeo-uitstralingsmeter kan toepassing van een energiebesparend schermdoek nog verder geoptimaliseerd worden, met een hoger rendement en een gezonder kasklimaat als gevolg. De Ridder Pyrgeometer meet de mate van uitstraling van de energie van de kas (energieverlies). Deze sensorinformatie kan vervolgens gebruikt worden om het energiescherm tijdig te sluiten of openen. Hierdoor krijg je meer grip op de temperatuur en de luchtvochtigheid in de kas, behoud je een optimale planttemperatuur en voorkom je onnodig energieverlies.

Software-upgrade
Door jouw Ridder Synopta bedieningssoftware te upgraden of uit te breiden met handige modules zoals MyInflueces of MyVariables, haal je het maximale uit de instelmogelijkheden van jouw Ridder CX500 of MultiMa procescomputer. Hiermee kun je efficiëntere instellingen genereren en het energiebesparingsniveau van jouw teelt naar een hoger niveau brengen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Veel plezier!

Onlangs is Andrei bij Lensli begonnen als nieuwe Menglijn Operator in de fabriek in Bleiswijk. Op Instagram...

Video: Voorkom lekkages

De kwaliteit van het oppervlaktewater in glastuinbouwgebieden is verbeterd, maar om de doelen van de Europese...