Telers blij met vrijstelling Verimark en Teppeki

23-07-2020    09:34   |    Goedemorgen

Het ministerie van LNV maakte gisteren in de Staatscourant bekend dat er een tijdelijke vrijstelling is afgegeven voor Verimark in tomaat en Teppeki in komkommer, aubergine en courgette. Beide vrijstellingen zijn mede tot stand gekomen dankzij Glastuinbouw Nederland. Telers spreken van een belangrijke toelating in het kader van een geïntegreerde teeltwijze.

De tijdelijke vrijstelling van Verimark is afgegeven omdat de directe schade door tabakswittevlieg een teeltbedreigend probleem is voor de geïntegreerde bedekte teelt van tomaat. Hiervoor is het beschikbare pakket aan middelen en maatregelen momenteel niet afdoende. Naast de directe schade die tabakswittevlieg geeft in de tomatenteelt, is het ook een belangrijke vector voor virusoverdracht. Het tomatenchlorosevirus, ofwel ToCV is een van de virussen die door Bemisia kan worden verspreid. Mede door inzet van de sector, middels een ketenbreed sectorplan, is het probleem sterk verminderd.
“Goed nieuws”, zegt Vincent van der Lans, voorzitter van de landelijke commissie Tomaat, in een eerste reactie. “Het is belangrijk dat Verimark nu ook een vrijstelling heeft voor de belichte en onbelichte teelt van tomaten.”

Knelpunten beheersen
Op verzoek van Glastuinbouw Nederland is door het Ministerie van LNV ook een tijdelijke vrijstelling afgegeven voor Teppeki. Hiermee is het mogelijk om het knelpunt van bladluis te kunnen beheersen in het geïntegreerde gewasbeschermingssysteem van de bedekte niet-grondgebonden teelt van aubergine en de bedekte teelt van komkommer en courgette. “Voor komkommertelers is het positief dat Teppeki nu tijdelijk beschikbaar is voor de beheersing van bladluis. Helaas is het nog wachten op de reguliere toelating. De landelijke commissie Komkommer en de CEMP Coördinator hebben veel inspanning verricht, met als resultaat dat het middel inzetbaar is”, aldus Corné Stouten, contactpersoon Plantgezondheid namens de landelijke commissie Komkommer van Glastuinbouw Nederland.

Ook de auberginetelers zijn blij met deze vrijstelling. “Met het wegvallen van Plenum als correctiemiddel tegen luis hebben we er in de aubergineteelt dit jaar een grote uitdaging bij gekregen”, zegt Peter Boekestijn, contactpersoon gewasbescherming van de landelijke commissie Aubergine. “Gebleken is dat Teppeki een goede werking heeft op luis zonder groot effect op de biologische bestrijders, waardoor wij ons biologische systeem goed in evenwicht kunnen houden.”

Belangrijke stap
Helma Verberkt, programmamanager Plantgezondheid bij Glastuinbouw Nederland, is eveneens tevreden met het behaalde resultaat. “Het is een belangrijke stap voor telers van genoemde gewassen in hun streven naar een geïntegreerd teeltsysteem met als basis biologie. Wij blijven met onze CEMP’s de zoektocht voortzetten naar extra oplossingen om te komen tot een robuuster systeem voor de telers van glasgroenten.”Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Vakkundig

Op de locatie Next van Duijvestijn Tomaten worden de nieuwe tomatenplantjes voor de belichte kas er vakkundig...

Hoog bezoek Beyond Chrysant

Hoog bezoek voor Beyond Chrysant. Vertegenwoordigers van de Indonesische ambassade lieten zich bijpraten over...