'Squeeze op gasmarkt blijft aanhouden'

'Squeeze op gasmarkt blijft aanhouden'

De gasprijzen in Azië voor levering mei/juni /juli liggen 30 cent per m3 lager dan in Azië. LNG schepen kunnen nog beperkt lossen in de UK, want men kan het gas simpelweg niet kwijt. Er is geen eigen vraag, de voorraden zijn vol en de exportpijpleidingen zijn volbezet.

Door de lage prijs zoeken LNG tankers andere bestemmingen, waardoor het marktevenwicht in de UK zal herstellen. Er wordt hard gewerkt aan extra (tijdelijke) LNG terminals  in Noordwest Europa en de Baltische staten. De verwachting is dat er eind dit jaar voor ca 1,5 mrd m3 per maand aan extra terminalcapaciteit beschikbaar zal zijn op plekken waar het gasnet het ook kan verwerken. Dit is ca 25% van de huidige Russische gasexport naar Europa.

De LNG terminals in continentaal Europa draaien ook op volle bezetting. Tegelijk blijft de onzekerheid over de Russische gasexport en -import. We krijgen vanaf komende weekend hogere temperaturen, maar niet echt warm. Vanaf maandag waarschijnlijk veel zon. De windkracht blijft heel matig. De prijzen voor de daggas en de frontmaanden gas en elektriciteit kunnen fors bewegen door deze combinatie aan factoren.
Baseload levering voor dit weekend handelt op ca 175 euro per MWh, voor volgende week rond 190 euro per MWh. Dat is ca 30 euro per MWh lager dan afgelopen week.

Dit impliceert minder gasverbruik door centrales en dus wat afnemende vraag. Alle factoren wijzen op hogere injecties in gasvoorraden in Nederland en Duitsland komende week. Dit weer wordt verwacht tot half  mei aan te houden.

De prijssqueeze op de winter en de komende jaren is veel minder. Alle markten noteren tussen 95 en 100 cent per m3 gas voor komende winter. Er is weinig aanleiding voor een grote verandering in deze prijsstelling komende week.

Bron: AgroEnergy

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie