Start tijdig met signaleren en monitoren van trips

19-01-2022    09:43   |    Goedemorgen

Tijdens en na het opruimen van de oude teelt wordt alles in het werk gesteld om bij aanvang van de nieuwe teelt niet meteen met een plaagdruk te starten. Als de jonge planten uitgezet zijn worden er vaak nog enige bespuitingen uitgevoerd met chemische middelen met een korte nawerking op nuttige insecten. De meeste telers hebben dan het idee dat ze hun nieuwe teelt schoon starten en dat er niet of nauwelijks plaaginsecten aanwezig zijn in de kas. Hoe vaak komt men hier niet bedrogen uit?

Volledig schoon starten is een utopie, meent HortiPro. "Ook deze winter zien we in de praktijk bij meerdere telers (o.a. paprika & snijhortensia en potplanten) dat zij, ondanks alle maatregelen, toch met een lichte tripsdruk de nieuwe teelt in gegaan zijn. HortiPro heeft bij meerdere telers vangplaten hangen met en zonder PheroThrip 2.0, een niet selectief trips feromoon. Op de vangplaten zonder PheroThrip 2.0 vangen we nu niet of nauwelijks tripsen. De teler zou hierdoor kunnen denken dat zijn tuin vrij is van trips. Echter op de vangplaten met een PheroThrip 2.0 feromoon zijn aanmerkelijk meer tripsen te zien!"

Met behulp van het trips feromoon PheroThrip 2.0 worden de volwassen tripsen sneller naar de vangplaat gelokt en wordt hun aanwezigheid dus eerder geconstateerd. "Hoe eerder we de tripsen signaleren, hoe eerder we passende maatregelen kunnen nemen om te voorkomen dat de druk te veel op loopt en dat we gedurende de rest van het teeltseizoen met een veel te hoge tripsdruk komen te zitten. PheroThrip 2.0 is een niet selectief trips feromoon in een verdampingsspike. Deze verdampingsspike kan in een 5mm gat in een gele of blauwe vangplaat geplaatst worden en zal het aantal gevangen tripsen op de vangplaat fors laten stijgen."

Uit diverse proeven en demo’s is naar voren gekomen dat het PheroThrip 2.0 feromoon meerdere tripssoorten aantrekt. Zo werden er zowel Californische -, peper-, tabaks-, Echino-, alsook de Japanse bloementhrips (Thrips Setosus) gevangen. Met name deze laatste laat zich doorgaans niet of nauwelijks op vangplaten zien.
Daarnaast worden er op de vangplaten met een PheroThrip 2.0 feromoon zowel mannelijk alsook vrouwelijk tripsen gevangen. Dit zorgt een flinke verlaging van de reproductiesnelheid.

Er is inmiddels ruime ervaring opgedaan in o.a. paprika, komkommer, chrysant, gerbera, roos, hortensia en aardbei. "Het is erg belangrijk de verdampingsspikes niet met de blote handen aan te raken. Plaats de spike dus in de vangplaat met een plastic of latex handschoen of een pincet. Het dopje op de verdampingsspike moet gesloten blijven. De werkingsduur van de PheroThrip 2.0 is 6 tot 8 weken. Ze zijn per 10 stuks in een hersluitbare verpakking verkrijgbaar en kunnen tot 2 jaar in de vriezer (-180C) bewaard worden."


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws