Stikstofuitstoot knelpunt en kans voor glastuinbouw

26-08-2019    09:24   |    Groenten & Fruit

Stikstofuitstoot knelt steeds meer voor de glastuinbouw. Deze zomer ontstond paniek in de veehouderij omdat uitstootregels niet houdbaar bleken. In de glastuinbouw komen bedrijven ook in de problemen. Toch levert het ook mogelijke kansen op, bijvoorbeeld als de glastuinbouw gebruiksruimte mag verhandelen.

Dat blijkt uit een rondgang van Groenten & Fruit. Voor veel glastuinbouwbedrijven is grote onzekerheid ontstaan vanwege weggevallen stikstofregelgeving. De overheidsregels in het Programma Aanpak Stikstof (PAS) zijn door de Raad van State op 29 mei afgeschoten. Eén van de mogelijke gevolgen is namelijk dat bedrijven voor een activiteit met lage uitstoot dit straks alsnog moeten gaan bewijzen of alsnog een vergunning moeten aanvragen. In het PAS volstond een melding als de uitstoot beperkt was of hoefden ze niets te doen. Teun Biemond, directeur van Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB), ziet een dreiging dat herstructurering stil komt te liggen.

Ook bedrijven waar de omgevingsvergunning is gegeven door de gemeente zonder te toetsen op stikstofdepositie moeten zich zorgen maken. Niet alle gemeentes waren al ingesteld op de PAS-systematiek. Als het grote nieuwe bedrijven zijn, is er wel degelijk veel uitstoot door verwarming in de kas en woon-werkverkeer van personeel of vrachtwagenbewegingen. Wanneer milieu-organisaties de omgevingsvergunning van deze bedrijven gaan aanvechten, is er mogelijk een groot probleem.

Het afschieten van de PAS levert mogelijke ook kansen op, bijvoorbeeld als de glastuinbouw gebruiksruimte mag verhandelen. Als het aan Glastuinbouw Nederland ligt, houdt de glastuinbouw de uitgespaarde stikstofuitstoot binnen de sector. Die ontwikkelruimte voor stikstof is straks nodig om aardwarmte te ontwikkelen en zo de uitstoot nog verder terug te brengen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws