Tomatenteam Syngenta ontmoet telers en handelaren

21-09-2018    09:31   |    Goedemorgen

Het volledige tomatenteam van Syngenta stond woensdag klaar om telers en handelaren te ontmoeten in hun Demokas in Monster. Voor tomaten was het deze zomer het seizoen van de waarheid. Welke tomaat zou zich het beste houden. Spannende tijden.

Tijdens de open dag van Syngenta, vertelde Peter Colbers over het succes van Romindo. Dit is een losse pruim tomaat. "Neusrot was overal aan de orde van de dag, maar niet bij Romindo. De lange hitteperiode is lastig geweest voor gewassen. De planten hebben dan stress. Maar zelfs in de paar dagen met de hoogste temperaturen kon deze soort zich goed houden. Met de klimaatveranderingen op het oog, kun je vaker dit soort zomers gaan verwachten. Inmiddels is er steeds meer ervaring met het telen van Romindo. Inmiddels stijgt de productie boven de referentierassen uit."

TCC14533
De eerste proeven van dit ras zijn gestart in 2017 in de belichte teelt en ook afgelopen seizoen heeft het in de onbelichte teelt als proef gestaan. Dat is goed gegaan. TCC14533 is vooral geschikt voor de Belgische markt en past binnen het Prince-segment. Het is een kleine vleestomaat, net als Ebrando en Epundo. TCC14533 heeft uniforme vruchten en is bovendien geschikt voor zowel de belichte als onbelichte teelt. Doordat TCC14533 sterk is tegen neusrot, is er minder uitval. De productie is hierdoor, in combinatie met het hogere vruchtgewicht, hoger dan het referentieras.

Grof tros
Syngenta heeft een sterke naam in het snacksegment. Kris Goen: "Er zijn ook allerlei ontwikkelingen op het gebied van grof tros. Daar wordt hard aan gewerkt. En we zijn op de goede weg. Wordt vervolgd …"Tijdens de open dag vroeg Syngenta ook bijzondere aandacht voor Belido. Belido is een tros cherry tomaat. Kris: "Het heeft een goede smaak en presentatie door, onder andere, lange trossen. Bovendien is de houdbaarheid prima, wat belangrijk is voor de verpakkingsmarkt."

 

 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Lokale inzet energietransitie

'De innovatieve glastuinbouwsector loopt voor, met name op het gebied van de verduurzaming van warmte', opende wethouder Frank van Kuppeveld...