'Ongekende kansen in Vietnam'

07-06-2017    09:54   |    Kuno Jacobs

Een weblog van Kuno Jacobs, directeur van de internationale beursorganisator Nova Exhibitions B.V. Hij schrijft deze weblog exclusief voor de SierteeltNetten.

Ik ben van 27 mei tot 5 juni in Vietnam geweest voor een drie-tal kick off meetings die Nova Exhibitions samen met haar lokale Vietnamese partner, Veas heeft georganiseerd om de nieuwe tuinbouwbeurs, HortEx Vietnam 2018, te introduceren. De eerste kick off meeting vond plaats in HCMC op 29 mei waar we ongeveer 75 vertegenwoordigers van tuinbouwbedrijven, overheid en media mochten verwelkomen.

Op dinsdag 30 mei verder gereisd naar Hanoi waar we op woensdag 31 mei een kick off meeting hielden en op donderdag 1 juni doorgereisd naar Dalat voor de laatste kick off meeting op vrijdag 2 juni. Op iedere kick off meeting mochten we andere sprekers verwelkomen. In HCMC was o.a. VinaFruit, de Vietnamese Groente en Fruit Associatie aanwezig, in Hanoi het Ministerie van Landbouw en de Nederlandse landbouwraad, Arie Veldhuizen, in Dalat een vertegenwoordiger van de provincie Lam Dong, waar Dalat ligt. Dalat is eigenlijk het Westland van Vietnam met ongeveer 5.000 ha aan kassenbouw.

In de middag nog een bezoek gebracht aan Dalat Hasfarm, een van de grootste bloemenkwekers van Zuid-Oost Azie. Dalat Hasfarm heeft 120 ha aan kassen waarin Lelies, Chrysanten, Rozen, Alstroemeria's, Lisianthus en Anjers worden gekweekt. Daarnaast kweken ze ook potplanten zoals o.a. Potrozen, Kalanchoe, Hibiscus, Begonia, Hydrangea.

Dalat Hasfarm heeft Nederlands management en ik vond het bijzonder om zo’n mooi bedrijf te bezoeken dat veelal alles in eigen hand houdt binnen de keten; van productie van stekmateriaal tot aan eigen bloemenwinkels en kiosken in maar liefst 46 supermarkten in Vietnam.

Vietnam maakt een ongelofelijke groei door, in de afgelopen 20 jaar is de economie met gemiddeld zo’n 7,5% per jaar gegroeid. Zeker sinds het land 10 jaar geleden is aangesloten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is het hard gegaan. Daarnaast heeft Vietnam in 2015 met de EU een vrijhandelsverdrag getekend dat begin 2018 in werking zal treden. Land-en tuinbouw is een van de belangrijkste sectoren van de Vietnamese economie, zo’n 20 miljoen mensen werken in deze sector en het is goed voor ongeveer 17-20% van het BNP. Vietnam heeft zo’n 92 miljoen inwoners. Je merkt dat er echt behoefte is aan een gerichte (internationale) tuinbouwbeurs, tot op heden is deze er nog niet. Het lokaal en veilig produceren van groente en fruit is momenteel een zeer belangrijk topic in Vietnam. Er liggen voor Westerse leveranciers van tuinbouwtechniek, zaden, uitgangsmateriaal, post harvesting etc ongekende mogelijkheden in Vietnam, dat is mij deze week wel duidelijk geworden.

De samenwerking tussen Nova Exhibitions BV en Veas, de lokale organisator in Vietnam biedt een mooie mogelijkheid om het Internationale netwerk van Nova Exhibitions te koppelen aan het lokale netwerk van Veas. Door deze sterke samenwerking denken wij de tuinbouwsector in Vietnam een goed en gericht platform te kunnen bieden. Op dit moment wordt de beurs al ondersteund door het Vietnamese ministerie van Landbouw, VinaFruit, De Vietnamese Groente- en Fruit Associatie en de provincie Lam Dong. In de komende maanden verwachten wij hier nog een aantal ondersteunende partijen aan toe te mogen voegen.

Het is een mooie week geweest, bijzonder om zo nauw samen te mogen werken met mijn lokale collega’s en zo door het land te reizen. Daarnaast geweldig om te zien hoe snel dit land zich ontwikkelt en hoezeer men gecommitteerd is om deze ontwikkeling verder voort te zetten. Kortom een geweldig land met ongekende mogelijkheden! 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

'Tuinbouw wil vooruit'

Tijdens het Commissiedebat Tuinbouw heeft voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland de nieuwe...

Beeldverhaal glastuinbouw

In het digitale magazine 'Zuid-Holland in beeld' van de provincie Zuid-Holland staat een mooi beeldverhaal...