Drie webinars met alle kennis over galmijt

Drie webinars met alle kennis over galmijt

Op 12 en 26 mei en 2 juni worden drie webinars gehouden over tulpengalmijt. Elke webinar gaat in op een specifiek aspect. De organisatoren zijn KAVB, Vertify en Wageningen UR. De webinars duren ongeveer een uur en er is gelegenheid om vragen te stellen.

Aan tulpengalmijt vindt op dit moment op veel fronten onderzoek plaats vanuit de PPS Integrale aanpak tulpengalmijt en de Pilot Tulp en Bijgoed. Die integrale aanpak is nodig om dit plaagorganisme aan te pakken. Daarbij kunnen ondernemers nu al direct aan de slag, aldus Coördinator Effectief Middelen- en Maatregelenpakket (CEMMP) Irma Lukassen van de KAVB. „Daarover gaat het eerste webinar van maandag 12 mei. Wat kunnen tulpentelers nu al doen als het gaat om tulpengalmijt?
 
Mei: Aanpak tulpengalmijt van proef naar praktijk
De resultaten van de grootschalige broeierijproeven, uitgevoerd bij Vertify worden gedeeld en ook is er aandacht voor toepassing van beheersingsmethoden, zoals CATT, ULO en schuimen. Vanuit mijn functie als CEMMP zal ik uitleggen waarmee de KAVB bezig is. Adviseur Yorick van Leeuwen van CNB geeft daarbij inzicht in de actualiteiten van galmijtervaringen in het veld en de broeierij, maar zal ook de nodige tips geven voor de oogst en bewaring van 2025.”
 
Mei: Levenswijze, monitoring en bedrijfshygiëne van tulpengalmijt
In het tweede webinar van 26 mei staan de resultaten centraal van het onderzoek dat door Wageningen UR in Bleiswijk wordt uitgevoerd. Joop de Hoog zal uitleg geven over aspecten zoals de levenswijze en verspreiding, monitoring en detectie, de manier van visueel waarnemen, natuurlijke vijanden en bedrijfshygiëne. Lukassen: „In dit webinar zitten ook al de nodige tips voor ondernemers waarmee ze nu al aan de slag kunnen. Dat geldt in ieder geval voor het onderwerp bedrijfshygiëne.”
 
Juni: ULO en CATT behandeling
Op 2 juni vindt het derde webinar plaats. Daarin staan de ruimtebehandelingen met een laag zuurstofgehalte centraal. Ook is er aandacht voor de bouw van cellen en voor logistiek. Aan tafel zitten deze keer leveranciers van ruimtebehandelingen met stikstof en CATT, maar ook Aad Kraakman (ULO) en Niels Kreuk.
 
Drie webinars over tulpengalmijt klinkt als veel. Lukassen benadrukt dat het gewoon hard nodig is. „Duidelijk moet zijn dat we het met alleen middelen niet gaan redden. We moeten meer doen en daarover gaan deze drie webinars. Het aspect van de heetstook komt overigens niet aan de orde, omdat daarover pas een webinar is geweest.”

De webinars van 12 mei en 2 juni beginnen om 19.30 uur, die van 26 mei om 16.00 uur. Aanmelden kan via deze link. Deelnemers kunnen ook vragen stellen tijdens het webinar.

Bron:

Deel artikel